Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Сламбол

Сламбол

Сламбол - изображение

Сламбол е форма на баскетбол, при която на полето има по четири батута пред всеки кош, а около игрището има обезопасителни елементи. Спортът е изключително красив и атрактивен, като се отразява от редица спортни телевизии. Първото голямо състезание се провежда през 2012 година в Китай.

Правилник

Точките се бележат както при баскетбола с една разлика, забивката носи 3 точки, а не 2. Отборите са от по 4 човека, а в списъка с резервите са позволени още 5. Смените са неограничени и могат да се правят без спиране на играта, както във хокея. Играта се следи от двама съдии и един наблюдател.

Регламент

Играят се по четири чėтвърти с дължина 5 минути. Играта започва със тупване на топката в земята в центъра на игрището, като при отскачането и тя трябва да спре в най-високата си точка, след което играчите имат право да скочат и да се борят за нея. Позволен е само по един тайм аут, който може да се взема в последните 2 минути на редовното време. Времето за атака е 15 секунди, за разлика от 24-те в баскетбола.

Позиции

Всеки отбор има четирима играча на корта, като те са разпределени в три позиции:

  • Хендлър или плеймейкър – той е двигателя на отбора, като неговата задача е да организира останалите членове и да контролира играта. Отговаря за създаването на положения за стрелба на стрелците.

  • Стрелец – основният реализатор на отбора. Той атакува коша на противника и трябва да се справя със съпротивата на стопера.

  • Стопер – основният защитник. Включва се рядко в атаките, само когато е необходима помощта му и предпазва коша на своя отбор, използвайки тялото си като щит.

Отборите са свободни да избират своята конфигурация, като обичайно играчите са един стопер, един стрелец и двама хендлъра или един стопер, един хендлър и двама стрелци.

Нарушения

Всеки играч има право на до три лични нарушения преди да бъде отстранен от игра. Ако треньор или играч оспорят решение на съдията, той може да им даде техническо нарушение и при две такива предупреждения следва дисквалификация.

При фаул, извършилият го играч застава върху батута под коша, докато потърпевшия играч започва играта от центъра и може да атакува коша, като противника му се опитва да го спре. Тази ситуация е известна като „Фейс Оф“. Ако се стигне до отбелязване на кош, атакуващия тим получава отново топката и има право да организира атака, което е още една разлика на сламбола в сравнение с баскетбола.

Списък на обичайните нарушения:

  1. Офанзивният играч притежава топката и защитник го изблъсква в гръб. Присъжда се изпълнение на фейс оф.

  2. Атакуващият играч е изблъскан от стопера преди да е започнал да дриблира с топката. Присъжда се изпълнение на фейс оф.

  3. Атакуващият играч е изблъскан от стопера при опита му да се качи на батута. Присъжда се изпълнение на фейс оф.

  4. Двама офанзивни играчи отскачат от един и същ батут. Отсъжда се смяна на притежанието на топката.

  5. Един и същ играч скача на един и същ батут. Топката се дава на другия отбор.

  6. Нарушение на трите секунди – играчите от атакуващия тим не могат да стоят повече от три секунди върху батут под противниковия кош за повече от три секунди.

Сламбол е силно контактен спорт, като той дори може да се определи като хибрид между баскетбол и ръгби. Играчите обикновено използват защитни каски, които са специални за този спорт, а също така и наколенки, налакътници и други.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съвети