Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Тай Чи - философия и здраве

Тай Чи - философия и здраве

Тай Чи - философия и здраве - изображение

Познато в западния свят като вид оздравителна гимнастика, бойното изкуство Тай Чи набира все по-голяма популярност, като носи в себе си хилядолетната китайската философия. Както всичко, което се пренася в западния свят и това дълбоко философско учение претърпява своята метаморфоза, ставайки средство за борба със стреса и поддържането на доброто здраве на съвременния човек. Чрез бавните и плавни движения, който се изпълняват в Тай Чи, се допринася за множество здравословни ползи и хармония между тялото и ума.

Ползите от практикуването на Тай Чи включват:

 • Намаляване на стреса и тревожността
 • Повишаване на аеробния капацитет
 • Увеличаване на силата и издръжливостта
 • Повишена координацията, баланса и гъвкавостта
 • Подобряване на качеството на съня
 • Засилване на имунната система
 • Понижаване на нива на холестерола и кръвното налягане
 • Премахване на болки в ставите
 • Профилактика на сърдечно-съдови заболявания
 • Подобряване на общото състояние и тонус
 • Намаляване на риска от падане при възрастните

Тай Чи - бойно изкуство, гимнастика и философия

Макар и възникнало като бойно изкуство и съдържащо в себе философията на Даоизма, за много хора Тай Чи е просто приятна гимнастика за свободното време. Истината е, че всеки може да вземе от Тай Чи това, от което има нужда и не задължително да имаш дълбоки познания във философията му, за да го практикуваш. Според много от хората практикуващи Тай Чи, първо идва физическата форма, а с времето човек започва да приема и цялата философия. Съществуват много стилове с имената на различните семейства, които са развили Тай Чи в различни посоки. Всички обаче са обединени върху основните принципи и философия на това древно изкуство.
Често заради пълния контрол и концентрация в движението и енергията, Тай Чи се определя като медитация в движение. Тай Чи включва поредица от движения изпълнявани в бавен темп, с голяма концентрация и придружени с дълбоко дишане. При Тай Чи движенията преливат едно в друго, без пауза, като тялото е в постоянно движение. Основната форма при движението е кръговото, като всичко в Тай Чи трябва да става леко, естествено и без напрежение. Тежестта при движенията се премества плавно от единия крак на другия, като гръбначния стълб трябва да е напълно изправен, а тялото релаксирано. Именно балансът, преливането на движенията и хармонията са връзката на физическата форма на Тай Чи с философията на Даоизма. По този начин енергията може да протича правилно в тялото и така да се постигне хармония между дух и тяло.

Чи, Ин и Ян

Според китайската философия всички живи същества съществуват благодарение на жизнената енергия Чи(Ци), която тече по невидими енергийни канали в тялото (меридиани). Ин и Ян са двете преливащи една в друга противоположности изграждащи всичко около нас. Ин изразява податливото, мекото, гъвкавото, женственото, нощта, водата, въздуха и всичко, което е се свързва със знака минус. Ян се възприема като мъжкото, стабилното, твърдото, деня, огъня, земята, създаването и всичко, което се свързва със знака плюс. Ин и Ян винаги са две взаимно допълващи се и преливащи една в друга половини, който заедно образуват едно перфектно цяло, изразяващо баланса и хармонията.
Основната цел на Тай Чи е търсенето и постигането на баланс, хармония и дълголетие. Според китайската традиционна медицина, едната половина от органите и меридианите в тялото се контролират от Ин, а другата от Ян. Чи е енергията, която циркулира около тялото, с цел да поддържа баланса на Ин и Ян. Всяко едно заболяване се явява блокиране на потока на енергия в даден меридиан и съответен орган, причиняващо дисбаланс на Ин и Ян. Основната роля на Тай Чи е да засили енергията Чи и гладкото протичане на енергията в тялото, като по този начин се постига профилактиката и лечението на заболяванията в тялото.

За лечението и профилактиката на какви заболявания може да използва Тай Чи?

Направени са множество изследвания, които показват, че Тай Чи може да повлия на редица заболявания и особено на такива с хроничен характер.

Артроза - Плавните и последователни движения спомагат за работата на всички стави в тялото като така помагат за премахване на проблемите свързани с артроза и скованост на ставите.

Мускулна слабост - Макар да изглежда ненатоварващо е доказано, че Тай-чи повишава значително мускулната сила. Това е особено важно за хората от третата възраст.

Остеопороза - Тай Чи е безопасен и ефективен начин за поддържане на добра костна плътност при жени в менопауза.

Проблеми със съня - Доказано е, че Тай Чи помага при хора с проблеми в качеството на съня

Хроничен стрес - Концентрацията в упражненията и психическата релаксация спомагат за значително намаляване на нивата на стреса и произхождащите от това проблеми.

Сърдечно-съдови заболявания - Чрез намаляването на триглицеридите, холестерола и кръвното налягане Тай Чи се бори с основните рискови фактори на сърдечно-съдовите заболявания.

Хипертония - Чрез цялостното си въздействие върху тялото и сърдечносъдовата система Тай Чи спомага за понижаване на кръвното налягане.

Паркинсон - При хора страдащи от лека до средно тежка форма, може значително да подобри баланса, способността им за ходене и цялостното им здравословно състояние.

Слединсултни състояния - Изследвания направени на хора претърпели инсулт показват, че Тай Чи може значително да ускори тяхното възстановяване.

За кого е подходящо Тай Чи?

За Тай Чи няма възрастови ограничения, то може да се практикува от ранна детска възраст до дълбока старост. Тай Чи помага на хората, които искат да подобрят стойката, гъвкавостта и баланса на тялото си. Особено подходящо е за хора подложени на системен стрес и такива, имащи проблеми със съня.
Поради плавните си движения и цялостен контрол върху тялото, при Тай Чи няма риск от травми и може да се практикува дори от хора в напреднала възраст. Така чрез подобряване, на координацията, баланса, силата и издръжливостта си, възрастните хора могат значително да подобрят качеството си на живот.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортВидеоИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиСпециалистиСпорт и туризъмЛеченияБотаникаПсихологияСнимкиЛайфстайлНовиниХранене при...РецептиФизиологияИзследванияКлинични пътекиЕ-тата в хранитеЗаболявания (МКБ)