Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Ювентус Арена

Ювентус Арена

Ювентус Арена - изображение

Ювентус Арена е футболен стадион в квартал Валете, Торино. Той е дом на Ювентус и е построен на мястото на Стадио Деле Алпи. Това е един от само двата стадиона в Серия А, които са изцяло собственост на отборите, които играят на тях – другият е Мапеи на Сасуоло. Съоръжението е открито в началото на сезон 2011-12 и има капацитет за 41000 зрители. Трибуните му започват само на 7,5 метра от терена, а от последния ред на главната трибуна до едноименната тъч линия има само 49 метра, което осигурява много добра видимост на зрителите.

Първата среща, която се изиграва на Ювентус Арена е приятелският мач на домакините с най-старият клуб в света – Нотс Каунти, на 8 септември 2011 година. Крайният резултат от него е 1-1, а първият гол на новото съоръжение е дело на Лука Тони, който прави добавка след неуспешно изпълнение на дузпа от страна на Фабио Куалярела.

Първият официален двубой на стадиона в Торино е между Ювентус и Парма на 11 септември 2011 година, а Стефан Лихтщайнер отбеляза първото попадение в 17-тата минута.

На Ювентус Арена се игра финалът за Лига Европа през 2014 година, като домакините се надяваха да достигнат до него, но бяха отстранени от Бенфика (Лисабон).

Предистория

Предишният дом на Старата госпожа, Стадио Деле Алпи е завършен през 1990 година, за да бъде използван като един от стадионите на Световното първенство в Италия. Отборът се мести на новото съоръжение, но това не става без протестите на феновете, които са свикнали с първият дом на Юве, а именно Стадио Комунале. Деле Алпи е бил построен с повече средства от предвидените, сравнително по-трудно достъпен е и видимостта от трибуните е била доста лоша, тъй като е имал писта за лека атлетика и от най-горните редове до терена разстоянието е било прекалено голямо. Въпреки, че Ювентус е един от най-силно поддържаните отбори в страната (с най-голям абонамент за телевизионното излъчване на мачовете и с най-голяма гостуваща агитка), посещаемостта на мачовете у дома е много слаба. Средно, стадионът се пълни на едва 1/3 от капацитета му (67000 места). Ето защо, от клубът решават да построят нов стадион, като съгласуват този план с феновете, които естествено се съгласяват на момента.

През 2003 година е закупена земята, на която ще се строи, а през 2006 година се очертават плановете на новото съоръжение. През този период Ювентус играят своите мачове на наскоро реновирания Стадио Олимпико, който обаче също не е толкова популярен сред тифозите, заради ниският си капацитет.

През 2008 година, клубът представя план за строежа на стадион с капацитет 41000 места, на мястото на Стадио Деле Алпи. Строителството възлиза на 100 милиона евро и разполага с модерни боксове за борда на директорите и други съвременни удобства за посетителите. Така тимът се превръща в първия със собствен стадион, а президентът обявява, че съоръжението е „източникът на голямата гордост за всеки, който обича Ювентус“.

Развитие на проекта

Съвместимост с околната среда

Изграждането на проекта има за цел да се постигне възможно най-слабо въздействие върху околната среда на строителната площадка и около нея, чрез използване на съвременни и екологично устойчиви технологии. Стадионът е построен така, че да намали използването на енергия от невъзобновяеми източници, намаляване на отпадъците и оптимизиране на наличните ресурси. Ювентус Арена може да произвежда електричеството, от което се нуждае, чрез фотоволтаични панели, а освен това си набавя и топла вода от слънчеви колектори, която се използва за отопление на стаите, съблекалните, кухните, на футболния терен и на ресторантите в съоръжението. Тези алтернативни източници помагат за отговор на критериите от Протокола в Киото за екологичен стадион. Другите резултати от проектирането са:

  • Липса на замърсяването на въздуха

  • Намален до минимум риск от пожар

  • Интегрирано централно отопление

  • Повторно използване на дъждовната вода, с което се намалява с най-малко 50% необходимата вода за напояване на игралното поле.

Бетонът от стария Стадио Деле Алпи е отделен и използван отново в строежа на Ювентус Арена. Останалите материали са били рециклирани, препродадени или също вложени в строителството. Стомано-бетонните основи са били пресовани и използвани за заздравяване на почвата под стадиона, а допълнителни 40000 м3 са били излети за новите основи. От старият стадион са били извадени 6000 тона стомана, алуминий и мед, от които по тогавашни цени е бил спестен 1 милион евро. Като цяло, проектът спестява приблизително 2,3 милиона от европейската валута.

Услуги предлагани на стадиона

Ювентус премиум клуб

Стадионът разполага с 3600 премиум седалки и 64 бокса. Услугите за клуба включват частен вход за членовете му, луксозни кресла с лични LCD телевизори, ексклузивни ресторанти, барове, място за почивка, кетъринг на полувремената и след края на мачовете, запазено паркинг място и постоянен достъп до музея (открит през 2012 година).

Премиум клубът на Ювентус е насочен към корпоративните членове, които могат да поканят на свои клиенти и партньори на обяд или вечеря на стадиона преди мач.

В допълнение, на Ювентус Арена има търговски комплекс разположен на 34000 квадратни метра, който е отворен всеки ден, а също така и паркинг за 4000 автомобила. Музеят на Юве също е в близост до стадиона.

Обиколка на стадиона

Всеки ден се предлага обиколка на стадиона с екскурзовод, които са с продължителност 70 минути. Гостите могат да разгледат съблекалните, съоръженията, музея и терена. Обиколките започват през 2011 година, като първата от тях е водена не от някой друг, а от бившата звезда и настоящ член на борда на директорите Павел Недвед. Има и аудио гид, който е предназначен за чуждестранните гости, като той е на разположение на английски, немски, френски и испански език.

Търговски център Зона 12

На 27 октомври 2011 година е открит търговският център Зона 12. В него има над 60 магазина, 2 бара, 3 ресторанта и хипермаркет, в който клиентите могат да си поръчат онлайн покупките, след което да минат през магазина и само да вземат опакованите вече от персонала покупки. Новият фен магазин на Ювентус е разположен на 550 квадратни метра, като това го прави най-големият в Италия.

Търговският център разполага с 2000 паркоместа, като 800 от тях са покрити.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл