Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Суплес торбичка

Суплес торбичка

Суплес торбичка - изображение

Суплес торбичката е уред за тренировка с форма на полумесец, който се използва в силовите, кардио и плиометрични упражнения, както и в общите фитнес движения. Торбите се изработват от кожа или плат, като са пълни с пясък или гумени стърготини, като са с тегло от 5 до 23 килограма и имат гъвкави дръжки, като са в помощ при тренировките, както на долната, така и на горната част на тялото, както и за силата на захвата.

История на суплес торбичката

Този фитнес уред е създаден от българина Иван Иванов през 2005 година. Той е бивш борец, който е треньор в олимпийския център за обучение на САЩ, като създава торбичката, когато търси подходящият уред, с който да се подобрят взривните действия и динамичните движения. С тази торба могат да се правят клякания, въртене, огъване, хвърляне и вдигане. Иванов се сеща за традиционните български събори, в които борците получават агнета и ярета за първото си място и ги мятат на вратовете си. Овчарите също са носили болните овце или агнета от ливадите до кошарите и така изграждат голяма издръжливост. Нашият треньор основава дизайна на своя уред на тялото на овцете и прави тази модерна интерпретация на старата традиция.

Въпреки, че суплес торбичката е била първоначално създадена за обучение на олимпийските състезатели по борба на САЩ, тя навлиза масово във фитнес залите, първоначално в тези на щатите, а след това и по целия свят, като набира все по-голяма популярност. Това е така, защото с този уред се увеличава значително издръжливостта на мускулите и гъвкавостта им. Първият човек, който насърчава използването на българската торба извън олимпийския център в Мичиган е бившият морски тюлен Стивън Нейв, който заедно с Иван Иванов създават Международна конфедерация по суплес торбичка, чиято цел е информиране на обществеността, предлагайки инструкции, както и лични треньори и фитнес инструктори за залите, които са заинтересовани от уреда.

Фитнес предимства

Bulgarian bag укрепва и увеличава мускулната издръжливост, захвата, заздравява китките, ръцете, раменете, гърба, краката и ротационните мускули. Тя също така подпомага основните мускулни групи, подобрява координацията и подвижността на ставите. Поради своята форма, материали на изработка и конструкция, суплес торбичката може да се използва за постигане на бързина и ловкост по начин, който щангите, дъмбелите и машините не могат да осигурят.

Променливо ъглово съпротивление

Уредът нарушава традицията на статичната съпротива на свободните тежести, които се придържат към движение в една равнина. Това води до способността на уреда да увеличи силата и гъвкавостта на цялото тяло. Не трябва да се забравя и силният аеробен ефект, който се получава заради динамичните движения, които се правят с торбичката. Метаболитното увеличение може да се наблюдава дори и след 18-24 часа.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт