Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Функционални тренировки Тренировъчна система „Суплес“ - комбинирана програма

Тренировъчна система „Суплес“ - комбинирана програма

Тренировъчна система „Суплес“ - комбинирана програма - изображение

Тренировъчната система „Суплес“ е една от най-популярните в света, но все още е слабо позната в България, въпреки че е измислена от българин – Иван Иванов, създателят на суплес торбичката. Системата се базира именно на използването на българската торба, като в тренировките се включват още ластици, медицински топки и въжета. Тренировките са изключително динамични и помагат за извайване на красиво тяло, тъй като при работата се изгарят огромни количества калории, а упражненията натоварват едновременно почти всички мускули в тялото.

Тренировъчната система „Суплес“ включва съвкупности от последователни движения, които водят до получаването на 1 основно динамично движение. Предимството на упражненията е, че поради правилното балансиране благодарение на използваните тежести се избягва до голяма степен натоварването на ставите.

При упражненията се работи по 1 минута, като почивката е само докато се смени позицията за тренировки, но при по-силно натоварване може да се направи 1 почивка от 1 минута и 1 от 2 минути.

Загрявка


Застанете с разтворени на широчината на раменете крака, вземете фитнес торбичката и следвайте движенията от клипа.

Пренасяне на медицинска топка със съпротивление на ластик


Упражнението се състои от пренасяне на тежка медицинска топка напред и назад, като в същото време трениращият трябва да се пребори с ластик, който го дърпа назад.

Клекове с въже около кръста и съпротивление на ластик


Упражнението натоварва изключително силно краката, а също така и средната част на тялото, тъй като трениращият трябва да се бори едновременно с тежестта на въжето, а също така и с напрежението, което ластикът прилага. Така, при работата освен натоварването от клековете, атлетът трябва да се справя и с балансирането.

Удари с медицинска топка с ремъци


Този уред представлява тежка медицинска топка с куки, към които се прикрепят ремъци с ръкохватки. Началната позиция за упражнението е захващането на ръкохватките и вдигането на топката зад гърба. След това с навеждане напред засилвате топката, удряте я в земята и след като отскочи, клякате бързо и минавате под нея, за да застане зад гърба ви. Правят се възможно най-много удари в рамките на минута.

Файтинг с ластици


Упражнението силно наподобява въртенето на суплес торбичка. Застава се с разтворени крака, около 2 пъти на широчината на раменете. И тук се натоварват всички мускулни групи.

Гребане с лост и ластици


Двата ластика са захванати на стабилна основа в единия край, а от другата страна са захванати към къс лост. Лостът се захваща в двата му края (малко по-широко от нивото на раменете). Трениращият застава с разтворени крака, леко приклекнал и започва да прави движения като при гребане с лодка. Упражнението натоварва изключително силно корема, задната част на раменете и гърба.

Усукване с едностранно закачен на ластик лост

Упражнението допринася за получаване на изключителен релеф в средната и задна част на раменете и в косите коремни мускули. Лостът в този случай е едностранно закачен за ластик и се държи с надхват. Застанете в лек разкрач, приклекнете и задръжте лоста странично на тялото си и успоредно на пода. Тялото е усукано по посоката на лоста. Предната ви ръка е от страната на ластика.

Завъртането се прави в посока назад и нагоре, до достигане на водещата ръка на нивото на раменете зад торса.

Упражнението се прави в продължение на една минута за страна, след което се повтаря на другата страна.

Задържане на изпънати ластици


Това е статично упражнение, изпитващо както силата на захвата, така и на бицепсите. Подпомагащи мускули са тези в долната част на гърба и на краката.

Ластиците се хващат с две ръце, изпъват се и се задържат, като ръкохватките са в близост до гърдите, а ръцете са свити в лактите. За поддържане на баланса, тялото се накланя назад, а краката са разтворени на широчината на раменете. Продължителността на задържането е от 30 до 60 секунди, в зависимост от издръжливостта ви.

Работа с бойни въжета


Съществуват 2 варианта на упражнението. Първият включва работа с 2 въжета, като с тях се правят различни вълновидни движения с последователни движения на едната и другата ръка или едновременно с двете ръце. Вторият вариант включва издърпване и отпускане на въже, което е закачено за ластик. Движенията натоварват изключително силно горната част на тялото.

Суинг с българска суплес торбичка + клек


Упражнението има изключителен кардио ефект и натоварва цялото тяло, почти без изключение. Суплес торбичката се държи перпендикулярно на тялото, като при клякането тя се вдига с изпънати ръце до нивото на лицето, а при изправянето се прави навеждане напред и торбичката се изнася назад между разтворените крака. Направете възможно най-много повторения в рамките на 1 минута.

Странични напади с издърпване на ластици


Упражнението се изпълнява точно както страничните напади, с разликата, че то е усложнено с издърпване на ластици. Ръкохватките на ластиците се изнасят до пищяла на опорния крак. Нападите се правят бързо и при всяко странично накланяне се прави навеждане напред и издърпване на ластиците от двете страни на опорния крак.

Спринт на място със съпротивление на ластик

Ластикът е захванат за кръста със специален колан. Трениращият го изпъва максимално и започва да прави бърз спринт на място.

 

Тренировката завършва с тренировка за корем и въртене на суплес торбичка


Изказваме специални благодарности на Николай Станчев и на неговите момчета и момичета за възможността да се запознаем с този невероятен тренировъчен комплекс. Ако и вие сте толкова впечатлени, колкото нас, можете да се свържете с Николай на телефон 0888884012 и на Suples.com 

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаХранене при...НовиниИнтервютаФизиологияИзследванияНормативни актовеИсторияПсихологияКлинични пътекиОрганизации