Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Възстановяване от спортни травми Възстановяващата сила на студения душ след тренировка

Възстановяващата сила на студения душ след тренировка

Възстановяващата сила на студения душ след тренировка - изображение

Ползите от потапянето в студена вода са познати от векове. През последните години, модата за контрастни душове и такива със студена вода след тренировка започна отново да влиза в модните тенденции за възстановяване след тренировъчния процес.

Методът

Просто е: В края на обичайния ви горещ душ, завършете с 30 секунди пускане на студената вода, но такава, която не ви е прекалено ледена.

Тайната с дишането

Най-важното нещо тук е да се опитате да поддържате нормалния си модел на дишане, въпреки резкия спад в температурата на водата. Можете да опитате и друг вариант, като забавите фазата на издишането два пъти в сравнение с вдишването, а именно да вдишвате за 2 секунди, след което да издишвате за 4. Всичко това се прави за 30 секунди. При първите ви опити няма да ви бъде лесно. Затова опитайте нещата на стъпки! Първия ден останете под студената вода за 10 секунди, а в следващите дни увеличавайте с по 10 нови секунди! Можете с времето да правите този контраст и за 1 минута или дори повече.

Резултатите

Използването на студените душове има много предимства, но тези, които са важни при тренировките са следните:

  • По-добра толерантност към ниските температури

  • Подобрена циркулация на кръвта (ако страдате от студени крайници, този проблем вече няма да съществува за вас)

  • По-дълбок сън и по-бързо възстановяване от тренировките

Опитайте терапията със студената вода! Тя ще подобри здравословното ви състояние и ще съкрати времето за възстановяване на тялото ви след тренировка, като това е много по-евтиния вариант на скъпите криогенни камери!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиПсихологияРецептиДиетиСоциални грижиНовиниВидеоХрани и ястияИсторияСпорт и туризъмФизиологияНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации