Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Масаж при спортни травми

Масаж при спортни травми

Масаж при спортни травми - изображение

Много важна част от възстановяването на спортистите е лечението на травмите съпътстващи всеки спорт. Масажът при спортни травми е незаменимо средство, което подпомага бързото възстановяване на спортиста и връщането му в игра. Масажът наред с медикаментозното и физиотерапевтичното лечение се явява много важна част от лечението и рехабилитацията при спортните травми.

Какво представлява масажът при спортни травми и какви са ефектите му?

Масажът при спортни травми е част от спортния масаж и използва същите основни похвати: поглаждане, изстискване, разтриване, омачкване, ударни похвати и вибрации. Изборът на основни и спомагателни похвати и дозировката им зависи от конфигурацията на мускулите и естеството на травмата. Масажът при спортни травми в първите дни започва от близките на увредата здрави тъкани и постепенно преминава към мястото на увредата. Ако няма разкъсвания на големи кръвоносни съдове масажът започва възможно най-рано, на първия или втория ден след травмата. Първите 2-3 дни масаж се прави над и около мястото на увредата с цел подпомагане на лимфоотока и намаляване на подуването. Масаж се прави два пъти дневно за по 5-7 минути, а целта му е да намали отока и болката. След първите няколко дни, ако няма силна болезненост, оток и температура може да се премине към масаж на засегната област. Масажът протича като първо се масажира над засегнатото място и постепенно и внимателно се работи върху мястото на травмата. Заедно с масажа могат да се използват и различни намазващи средства, които да стимулират възстановителните процеси. Масажът се използва като част от рехабилитационната програма заедно с физиотерапевтични процедури и кинезитерапия.

Какви са ефектите от масажът при спортни травми

 • Намалява отока и болката
 • Подобрява снабдяването на увредените тъкани с кислород и хранителни вещества
 • Спомага за дренирането на тъканите и отделянето на патологичните продукти
 • Стимулира регенерацията и възстановяването на тъканите.
 • Укрепва мускулите и подобрява храненето на тъканите
 • Предотвратява атрофията и застойните процеси
 • Стимулира калусообразуването

При какви спортни травми се прилага масаж

Натъртвания, навяхвания и разтежения - характеризират се с хематом, значителен оток и силна болка. Масажът започва възможно най-рано с цел абсорбирането на хематома, намаляването на отока и болката и съкращаване на периода за възстановяване. Първите няколко дни докато има силна болка на мястото, масаж се прави над и около травмираната област. Правят се 1-2 два масажа дневно за 5-7 мин.
Масаж при луксации - След наместването на луксацията крайника обикновено се имобилизира в шина или чрез превръзка, която за масажа се маха. Масажът трябва да започне след първите 2-3 дни и отшумяването на острите симптоми. Работи се както при навяхването, като в началото се използват леки дрениращи движения над травмата с цел резорбирането на хематома. С крайника се манипулира много внимателно, за да се предотвратят повторни луксации. Постепенно със спадането на отока и преминаването на болката похватите се разширяват и се увеличава времетраенето. Масаж не се прави след луксация на лакътна става поради склонността и към образуване на калцификати.
Масаж при фрактури - При счупване на кости с масажа трябва да се подходи строго индивидуално и се определят рисковете. При липса на противопоказания с масажа се започва 2-3 дни след фрактурата с цел премахване на отока, болката и стимулиране на калусообразуването. Ако има гипсова имобилизация масаж се прави на съответния сегмент на гърба и на здравия крайник с цел рефлекторно въздействие. Ако крайника е само шиниран, шината се сваля много внимателно само за процедурата. Масажа е много внимателен над и под областта на счупване, като в началото се използва само леко поглаждане. По време на процедурата едната ръка трябва да фиксира крайника, а с другата да се работи като се внимава да не се получи разместване.

Методика и принципи на масажа при травми

Важно за извършване на масажа е пациента да е в удобна поза и мускулатурата по време на работа да е максимално отпусната. Особено важно е масажа да е не травмиращ и да не води до усилване на болката. В зоната на увредата се работи след преминаването на острите симптоми и силната болка. През първите процедури се работи много щадящо с поглаждащи и дрениращи движения. Върху съседните не увредени структури могат да се приложат и разтриване, изцеждане, омачкване с по-значителна сила. С времето и отшумяването на болката в зоната на травмата могат да се включат и допълнителни похвати, като постепенно се увеличава и времетраенето.

Принципи за приложение на масаж при травми.

 1. В острия стадии не се прилага масаж поради опасност от обостряне
 2. Масажът не трябва да усилва болката. Усилването на болката е показател за преминаването на прага на допустимото механично дразнене.
 3. Масажът започва извън огнищно и се приближава с течение на времето към върху огнището.
 4. След масажа, не само непосредствено, но и на другия ден трябва да е налице облекчаване на оплакванията.

Противопоказания за масаж при спортни травми

 • Тежки увреждания на меките тъкани и костите придружени с тежки общи и местни реакции (много голям оток, обширен кръвоизлив, треска)
 • Остифициращ миозит
 • Остър възпалителен стадии на травмите
 • Гнойни процеси в меките тъкани
 • Туморни новообразувания в костите и ставите
 • Общи противопоказания за масаж 

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияКлинични пътекиСпециалистиЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииЗдравни съветиИсторияНовиниИзследванияБотаникаОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)СнимкиИнтервютаАнкетиХранене при...Спорт и туризъмТестовеФизиологияДиетиПроизводителиРецепти