Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни отбори Отбори в хокей на лед Детройт Ред Уингс

Детройт Ред Уингс

Детройт Ред Уингс - изображение

Детройт Ред Уингс е професионален отбор по хокей на лед от Атлантическата конференция на НХЛ и един от първите 6 тима, включили се при създаването на лигата. Останалите са Бостън Брюинс, Чикаго Блекхоукс, Ню Йорк Рейнджърс, Монреал Канейдиънс и Торонто Мейпъл Лийфс.

Червените криле са №1 по спечелени титли на НХЛ (11), сред отборите от САЩ, а в цялата лига са на трето място, след канадските тимове Канейдиънс (с 24 титли) и Мейпъл Лийфс (с 13 трофея). Тимът от „моторния град“ играят домакинските си мачове на Джо Луис Арена, след като прекарва цели 40 години в Олимпийския стадион. Ред Уингс е сред най-популярните отбори в НХЛ и не е случайност, че Детройт и неговите околности се наричат от фенове и коментатори „Хокейният град“.

Между сезони 1933 и 1966, Ред Уингс не участват в плейофите само 4 пъти, а в следващите 25 сезона, до 1991 година, те пропускат финалните двубои 8 пъти. През последните 11 години на този период обаче, тимът не участва в плейофите цели 5 пъти, като през тези тежки за клуба времена, феновете започват да наричат Червените криле, Мъртвите криле. След като излизат от кризата, хокеистите на Детройт стават най-успешният тим в САЩ, завършвайки 6 пъти на първо място в редовния сезон и участвайки 6 пъти на финала за Купа Стенли, печелейки го 4 пъти. В последните 30 сезона, те участват Крилете участват в плейофите 28 пъти, като от 1991 до 2014 година, те нямат пропуск. Това е най-дългата серия от поредни участия в плейофните серии във всички професионални лиги в Северна Америка.

Екипи

Детройт Ред Уингс, като всички останали тимове от НХЛ, са актуализирали техните екипи (наричани в хокея „пуловери“) към новият стандарт от сезон 2007-08 RBK (Reebok) Edge. Червените криле обаче се стремят да запазят дизайна възмонжо най-близък до класическите им цветове, с няколко допълнения:

  • Екипите за гостуване (бели) имат повече червено по ръкавите, като цветният панел започва от раменете.

  • Надписът означаващ капитанът и вицекапитаните вече е преместен на дясното рамо. Детройт е единственият тим в лигата, който прави тази промяна

Червените криле не използват никакви алтернативни лога и екипи, каквато тенденция има през 90-те години. След въвеждането на Edge екипите, тимът от Детройт получава и трети, алтернативен екип, но той не е използван до този момент.

Ред Уингс са носили алтернативни „Ретро“ пуловери през 2009 година, в турнира Зимна класика в Чикаго. Те са подобни на носените от първият хокеен тим на Детройт – Пумите, който е създаден през сезон 1926-27. Тези екипи са бели с райе на ръкавите и гърдите, като има изписана буквата D (като Детройт) на староанглийски върху гърдите. През 2014 година отново е използван алтернативен екип, който отново ни връща към миналото на отбора. Това става отново на Зимна Класика, която се провежда в Мичиган и там тимът от Детройт среща Торонто Мейпъл Лийфс. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм