Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Еурикома лонгифолиа като спортна добавка

Еурикома лонгифолиа като спортна добавка

Еурикома лонгифолиа като спортна добавка - изображение

Една от навлезлите в последните години добавки, използвана и в спорта, е екстрактът от еурикома лонгифолиа (Eurycoma longifolia), растение познато още като Дългият Джак. Корените на това растение са се използвали от дълбока древност в Индонезия и Малайзия за лечение на малария, стомашни язви, тумори, а също така и като противовъзпалително антибактериално средство и антипиретик. В хранителните добавки и билковите продукти еурикомата се предлага най-вече като продукт подобряващ либидото и мъжката потентност, поради което присъства в сексуални стимуланти. В спорта екстрактът от Дълъг Джак влиза в състава на продукти стимулиращи естествената секреция на тестостерон (тестостеронови бустери), които често се използват от силовите атлети и бодибилдърите.

Употреба на еурикома лонгифолиа като спортна добавка

Еурикома лонгифолиа е един малкото растителни екстракти използвани в спорта, който има доказан опитно анаболен ефект. При опити проведени върху лабораторни плъхове хранени с екстракти от еурикома се установява повишаване на нивата на ендогенен тестостерон, което води до повишаване на либидото, физическата издръжливост, силата и чистата мускулна маса. Освен това опитите показват, че екстрактът от Дълъг Джак не само стимулира отделянето на по-голямо количество тестостерон, но и противодейства на инактивирането му в тялото. Така на базата на лабораторните опити върху животни и проучванията направени върху хора се смята, че екстрактът от еурикома лонгифолиа може успешно да бъде използвано за подобряване на физическите показатели на спортисти. Екстрактът от лонгифолиа може да бъде полезна добавка при силовите спортове и бодибилдингът с цел натрупване на мускулна маса и повишаване на силата, както и при лекоатлети с цел подобряване на издръжливостта и възстановяването.
Освен ефектите върху мускулния растеж, изследвания върху хора показват, че екстрактът от еурикома може да повлияе положително върху психиката и да противодейства на стреса. От направения тест значителни ефекти се установяват в следните показатели:

Напрежение (Tension) - 11% 
Гняв (Anger) - 12% 
Обърканост (Confusion) - 15%
Кортизол - 16%
Тестостерон + 37%

Резултатите от това изследване показват, че ежедневния прием на спорни добавки с еурикома лонгифолиа могат да се отразят положително върху хормоналния профил и психологическото състояние. Този ефект при спортисти може да бъде много полезен поради високите нива на стрес и физическото натоварване в спорта.

Потенциални ефекти от еурикома лонгифолиа като спорна добавка

  • Подобряване на хормоналния профил
  • Подпомагане на анаболните процеси
  • Намаляване на умората и повишаване на издръжливостта
  • Подобряване на възстановяването
  • Намаляване на нивата на кортизол
  • Противодействие на стреса 

Как се приема еурикома лонгифолиа като спортна добавка

Препоръчителната доза, както на много добавки на растителна основа, варира в широки граници според различните източници. Обикновено спортистите приемат по-високи дози от порядъка на до 1000мг на ден, но за точната дозировка на продукта е добре да се спазват указанията от производителя. За избягване на привикване добавките съдържащи еурикома лонгифолиа могат да се приемат 1-2 месеца, след което да се направи също толкова почивка.

Странични ефекти от употребата на еурикома лонгифолиа

Eurikoma Longifolia не е вредна за здравето и на практика няма странични ефекти. В редки случаи е възможна индивидуална непоносимост към добавката.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаИсторияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиХранене при...Здравни съветиЛеченияНовиниФизиологияИзследванияКлинични пътекиАнкетиТестовеНаправления в медицинатаЗдравни проблемиОрганизацииСоциални грижиСпециалистиИнтервютаПроизводителиНормативни актовеОткрития