Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Други добавки Глюкозаминът - добавка за възстановяване на ставния хрущял

Глюкозаминът - добавка за възстановяване на ставния хрущял

Глюкозаминът - добавка за възстановяване на ставния хрущял - изображение

При съединяване на глюкоза с аминокиселина се образува вещество наречено глюкозамин.

Глюкозаминът е важен градивен елемент, които е необходим на организма за производството на специализирани молекули, наречени глюкозаминогликани, които се намират в хрущяла.

Източници на глюкозамин:

Глюкозаминът не присъства в значителни количества в храната. Допълнителни източници могат да бъдат черупките на скариди, омари, раци или може да бъде синтезиран. Глюкозамин - сулфатът е най-популярното съединение на глюкозамина и то участва в състава на препаратите.

Основни функции на глюкозамина:

С напредване на възрастта глюкозаминът в тялото намалява, и е необходимо да се приема като добавка. Глюкозаминът се използва за възстановяване след артрит, също така помага при културисти или активно спортуващи като облекчава болката в ставите. Той може да ускори зарастването на раните по кожата и да възстанови съединителната тъкан в ставите.

Размерът на молекулите на глюкозамина е малък, и поради това те се абсорбират почти напълно, около 98%. Хондроитинът е друг препарат със сходно действие, който се абсорбира едва 13%. Ефектът на глюкозамина е по-добър ако се прилага инжекционно в мускула или венозно. Той придава лекота при движение на ставите и стимулира произвеждането на синовиална течност.

Препоръчителна дневна доза на глюкозамина:

Глюкозамин сулфат е препоръчително да се приема по 500-1000 мг на ден, като тази доза се разделя на три приема. Дозата е ефективна за намаляване на болката в ставите, причинена от остеоартрит. Другите форми на глюкозамина, като глюкозамин хидрохлорид са толкова ефективни колкото и глюкозамин сулфата.

Странични ефекти на глюкозамина:

При приема на глюкозамин не са споменати някои странични ефекти, освен ако не сте алергични към него. Тогава е възможно да се получат някои слаби стомашно-чревни разтройства. При алергична реакция се появява подуване и болка в ставите.

Ако усетите нещо подобно не трябва да употребявате препарати на основата на глюкозамин.

В препаратите, които се съдържа глюкозамин, той е под формата на глюкозамин сулфат. Някои препарати могат да бъдат самостоятелни, в които има само глюкозамин сулфат, а други комплексни, в които освен него се съдържат хондроитин и някои витамини.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноНормативни актовеНовиниАлт. медицинаЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиИзследванияХранене при...БотаникаПроизводителиЗаболявания (МКБ)СнимкиСпециалистиКлинични пътекиСпорт и туризъмПсихологияИнтервютаОбразованиеДиетиФизиологияТестовеЗаведенияАнкетиОрганизацииРецептиИсторияОткрития