Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Снабдяващи с хранителни вещества Казеинов протеин

Казеинов протеин

Казеинов протеин - изображение

Казеинът е главният белтък в млякото, но не в свободен вид, а в съединение с калция. Казеиновият протеин се извлича от млякото, чрез процес наречен ултрафилтрация. Стандартната обработка на казеина включва разделянето на двата млечни протеина – казеин и суроватка. Пълномасленият протеин се третира със съединение, наречено коагулант, което служи за пресичане на фрагмента казеин. По този начин се прави сиренето, но също така се отделя суроватката от казеина. Този процес се извършва без използването на химикали и увеличава количеството на биоактивните млечни пептиди, които поддържат функцията на имунната система и повишават мускулния растеж. Биоактивните пептиди могат да бъдат определени като последователности от аминокиселини, които се съдържат в хранителните протеини и са частично денатурирани в стомаха. Те са изцяло отговорни за действието на казеиновия протеин.

Някои от пептидите са:

  • Когато Алфа-1 пептид е приет от жени по 150 мг дневно, има анксиолитичен ефект, може да осигури по-добър сън при тези с високи нива на стрес и да намали кръвното налягане. Алфа-1 пептид предизвиква алергични реакции. Възможно е ако сте алергични към млякото да проявите алергия и към този пептид.
  • C-12 пептид се прилага под формата на таблетки, с препоръчителна дневна доза от 3.8 грама дневно в продължение на 4 седмици. C-12 пептид е в състояние да намали кръвното налягане и да предотврати хипертония.
  • Казоксин и казоморфин са пептиди, които действат като опиати върху организма.
  • Казеин хидролизат ускорява храносмилането, оказва ефект върху синтеза на протеини и нервната система. Има релаксиращ ефект след психически стрес.

Казеинът е бавен за храносмилане протеин и играе важна роля за предотвратяването на мускулния разпад. Казеиновият протеин се характеризира с някои редки свойства. Той е в състояние да създаде гел в стомаха, като следствие от това съдържащите се в него аминокиселини се освобождават по-бавно в кръвния ток до седем часа. Тази способност прави казеиновия протеин оптимален избор за продължителен антикатаболен протеин. За разлика от суроватъчния протеин, който се освобождава бързо, при казеиновия протеин върхът се достига за 3 до 4 часа. Казеиновият протеин осигурява добър растеж на мускулите, ускорява възстановяването след една ефективна тренировка. Той навлиза бавно в кръвния поток, което означава, че има много малко влияние върху протеиновия синтез, обаче потиска разграждането на белтъчините, което го прави добър в поддържането на мускулната маса. Казеинът играе важна роля при физическите упражнения и тренирането с големи тежести

Има три вида казеинов протеин:

  • Калциев казиенат
  • Micellar казеин
  • Млечен протеин изолат

Това е добре да се знае, тъй като качеството на всеки вид е различно. Калциевя казиенат е с най-малко качество от трите и най-вече се използва в хранително-вкусовата промишленост. Другите два имат сходни свойства, разликата е, че млечния протеин съдържа мицеларен и суроватъчен протеин. Мицеларния казеин има тенденция да се произвежда чрез микрофилтрация.

Казеиновият протеин е подходящ да се комбинира със суроватъчен протеин, понеже казеинът е труден за храносмилане и не е подходящ след тренировка. Най-доброто време за приема му е преди лягане, защото през това време организма остава най-дълго време без прием на храна. Казеиновият протеин може да се приема с мляко (нискомаслено или обезмаслено) или с вода. Ако не желаете да добавяте излишни калории към протеина, то по-добре да го приемете с вода. Съотношението е 30 грама протеин, разтворен в 250-300 мл. вода или мляко.

Странични ефекти

Не са отчетени много странични ефекти от приема на казеинов протеин.

  • Алергията към казеин при възрастни е необичайна, тъй като тя се развива най-често в първите три до четири години от живота. Хората, които знаят, че имат лактозна непоносимост не трябва да приемат казеин. Има хора, които не знаят за тази своя алергия и трябва да внимават за симптоми като хрема, уртикария, кихане и проблеми с дишането.
  • Стомашно-чревно разстройство се получават при хора, които са неспособни да усвоят казеина, или ако храносмилането му отнеме прекалено дълго време. Тогава се получават симптоми като подуване на корема, гадене, повръщане и диария.
  • Хората, които приемат лекарства за високо кръвно налягане, трябва да са запознати, че в казеиновия протеин има пептиди, които понижават кръвното налягане и може да се стигне до хипотония.

Всеки бодибилдър или спортист, който търси по-добър, и бавно разграждащ се източник на протеин би имал голяма полза от казеиновия протеин.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиРецептиЛюбопитноАлт. медицинаИсторияПроизводителиБотаникаЛеченияСъставкиИзследванияНовиниХрани и ястияДиетиФизиологияВидеоСнимкиСпорт и туризъмПсихологияИнтервютаОбразованиеЗаведенияАнкетиТестовеСпециалистиНормативни актовеОрганизацииОткрития