Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Изкълчване на лакътната става в спорта

Изкълчване на лакътната става в спорта

Изкълчване на лакътната става в спорта - изображение

Втората най-честа луксация в спорта е изкълчването на лакътната става. Поради множеството нерви и кръвоносни съдове, които преминават през нея, тази травма може до доведе до сериозни усложнения, изискващи продължителна рехабилитация и риск за спортната кариера. Лакътната става е сложна става, в която се извършва свиването, разгъването и ротацията на предмишницата и се събират раменната, лъчевата и лакътната кости. За луксация на лакътната става се говори, когато има изместване на двете кости на предмишницата спрямо раменната кост. Когато се касае за изкълчване в радиоулнарната става, се отбелязва като изкълчване на главата на радиуса, и се нарушават само ротационните движения на предмишницата.

Какво представлява изкълчването на лакътната става и какви са причините за него?

Изкълчването на лакътната става е свързано с разкъсването на лигаменти и ставната капсула в областта на лакътната става, при което трайно се разместват костите на предмишницата спрямо раменната кост. За луксацията е нужна значително по-голяма външна сила, от тази при навяхването, затова най-често причината за нея е падане или силен удар в областта на лакътя. Най-често луксации на лакътя се получават при сблъсък в контактните спортове като футбол, ръгби, бойни изкуства или при падания върху отведена в страни ръка - в баскетбола, волейбола, ски, скейтборд и др. В по-тежките случаи луксацията на лакътната става може да бъде съчетана с вътреставна фрактура на радиуса, коракоидния израстък или епикондилите на раменната кост.

Какви са симптомите при изкълчване на лакътната става?

Изкълчването на лакътната става е лесно за диагностициране поради видимата деформация в лакътната става. В 90% от случаите луксациите са задни, при което олекранонът стърчи назад, а предмишницата е в нетипично положение, свита 120-130 градуса. Важно е след травмата да се установи наличието на пулс в областта на радиалната артерия, за да се изключи притискане на артерията в областта на лакътя. За точно диагностициране на луксацията в лакътната става се прави рентгенография.

Основни симптоми при изкълчване в лакътната става

  • Видима деформация на лакътната става
  • Принудително свито положение на предмишницата спрямо мишницата
  • Невъзможност за движение и съпротивление при опит за пасивно свиване на предмишницата 
  • Силна, остра болка 
  • Изтръпване и слабост в областта на пръстите 
  • Оток в областта на лакътя 

Лечение при изкълчване на лакътната става

При луксация в лакътната става, ръката се имобилизира, а спортистът трябва да се транспортира до специализирано медицинско заведение. Там се прави рентгенографско изследване и последваща репозиция (наместване) на костите. Наместването се извършва под обща упойка, след което лакътната става се имобилизира. В по-голямата част от случаите лакътната става е относително стабилна, при което се прави имобилизация в срок от 7-14-21 дни. Продължителната имобилизация не се препоръчва, поради висок риск от усложнения и последващо трудно възстановяване функцията на ставата. При висока степен на нестабилност може да се препоръча оперативно лечение, целящо възстановяването на разкъсаните ставни връзки.

Рехабилитация при изкълчване на лакътната става

Рехабилитацията започва още по време на имобилизацията, чрез поддържане на движенията на ръката в рамото, китката и пръстите. Правят се и упражнения за противодействие на мускулната атрофия. За целта може да се използва топка за тенис или гума, която да се стиска няколко пъти дневно 10-15 пъти. След сваляне на имолизиращата превръзка упражненията са насочени към възстановяване на пълния обем на движение в лакътната става. Първоначално се възстановяват сгъването и разгъването на предмишницата, а най-трудно се възвръщат ротационните движения (пронация и супинация). При рехабилитацията не прилагат пасивни движения и масаж на лакътната става, поради риск от разрастването на съединителна тъкан.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияИзследванияЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиИсторияНовиниАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...Заболявания (МКБ)СнимкиКлинични пътекиСпорт и туризъмБотаникаИнтервютаСоциални грижиПсихологияОбразованиеФизиологияДиетиЗаведенияАнкетиТестовеНормативни актовеОрганизацииПроизводителиРецепти