Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Раменен импинджмънт в спорта (Impingement Syndrome)

Раменен импинджмънт в спорта (Impingement Syndrome)

Раменен импинджмънт в спорта (Impingement Syndrome) - изображение

Една от най-честите причини за болки в рамото при повдигане на ръката е т. нар импинджмънт синдром (impingement syndrome), познат още като раменен субакромиален импинджмънт и синдром на притискане в рамото. Импинджмънт синдрома е състояние засягащо най-вече спортисти от спортовете свързани с подигане на ръка над главата или хвърляне и се среща често в плуването, бейзбола, спортовете с ракета, леката атлетика и др.

Какво представлява импинджмънт синдрома и какви са причините за него?

ImpingementРаменната става е най-подвижната в човешкото тяло, което позволява извършването на разнообразни движения със значителен обхват. Този широк обем на движение е свързан с това, че раменната кост и лопатката работят в синхрон, благодарение на мускулите разположени в областта на раменния пояс. В някои случаи поради нарушаване на тази фина биомеханиката или проблеми в рамената става, при определени движения може да се получи притискане на меките тъкани между раменната кост и акромиалния израстък на лопатката, а състоянието се отбелязва като impingement syndrome (синдром на притискане). Вследствие на това притискане се получава дразнене и възпаление на меките структури в областта на рамото, което допълнително утежнява проблема и причинява болка. В голяма част от случаите импинджмънт синдрома е следствие от дисбаланс, свързан с увреда или слабост на мускулите от т.нар. ротаторен маншон (m. supraspinatus, m. infraspinatus,m. teres minor и m. subscapularis) . Това са група мускули, които освен своята ротаторна (завъртаща), имат и много важна стабилизираща и придържаща раменната кост функция (държат я като в маншон към гленоидалната ямка на лопатката). Ако тези мускули са слаби или травмирани, това възпрепятства нормалните движения в рамото и е предпоставка за импинджмънт синдром. В други случаи причината е свързана с костни деформации в областта на акромиалния участък или шипове, които създават механично притискане и ограничаване на движението в рамената става. Поради своя разнороден произход състоянието на импинджмънт не се свързва с определено заболяване, а може да се дължи на множество различни причини:

Симптоми на импинджмънт синдром

Поради това, че импинджмънт синдрома е свързан най-често с нарушение в биомеханиката на рамото и увреди на ротаторния маншон, симптомите се появяват постепенно в продължен период от време. В началото те са неспецифични, свързани с болка при повдигане на ръката и ограничаване на обема на движение. Типичните симптоми на импинджмънт синдрома включват трудност при поставянето на ръката зад гърба, болката при повдигане на ръката зад главата и слабост на мускулите в областта на раменния пояс. Характерно за импинджмънт синдрома е т. нар. "болезнена дъга", която е свързана с болка в определена част от движението при повдигане на ръката нагоре.

Болезнена дъга

Диагностика на импинджмънт синдром

Диагностиката цели намирането на конкретната причина за появата на болка и притискане в областта на рамото. За целта се правят различни тестове за установяване на мускулна слабост и мускулен дисбаланс, както и тестове за стабилност на раменната става. За установяването на точната причина най-ценно е изследването чрез ЯМР (Ядрено-магнитен резонанс)

Лечение на импинджмънт синдром

Най-важното условие за правилното лечение на импинджмънт синдрома е установяването на конкретните причини за възникването му. Ако причините са свързани с възпаление на меките тъкани и микротравми на мускулите, най-често се прилага консервативно лечение. При руптура на сухожилие от ротаторния маншон или костни деформации най-често се препоръчва оперативно лечение.

Консервативно лечение

Почивка - Когато се касае за микротравми вследствие на многократно повтарящи се движения в даден спорт, почивката и не натоварването на рамото за определен период от време е важно условие за бързото и пълно възстановяване. Ако на рамото не се даде нужната почивка, за да се възстанови, това може да доведе до пълно разкъсване на някои от сухожилията на ротаторния маншон, което да задълбочи допълнително проблема.

Кинезитерапия - Средствата на кинезитерапията са е едни от най-важните за постигането на бързи и добри резултати във възстановяването. Те имат за цел да намалят болката, да върнат пълния обем на движение в раменната става и да премахнат мускулния дисбаланс. Важна част от кинезитерапията е използването на аналитични упражнения за слабите мускули от ротаторния маншон с цел възстановяване на биомеханиката в раменната става. Упражненията не трябва да са прекалено натоварващи и не трябва да предизвикват болка.

Медикаментозна терапия - В някои случаи с цел спиране на възпалителния процес може да се препоръча поставянето на кортикостероиди директно в зоната на импинджмънта.

Тейпинг - Има много техники на тейпинг, които могат да помогнат за стабилизирането и премахването на болките в раменната става, като най-често се използва кинезиотейпинг. В случаите, когато се изисква по-голяма степен на стабилизация и при силна болка могат да се използват ортези за рамо.

Физиотерапия - Тя има за цел да намали болката, възпалението и да се подпомогнат възстановителните процеси.

Физиотерапията може да включва:

Оперативно лечение

Когато консервативното лечение не дава добри резултати или се касае за разкъсване на ротаторния маншон се препоръчва оперативно лечение на проблема. Хирургично се отстраняват и проблемите свързани с шипове или дефекти на костният израстък акромион, които могат да предизвикат импинджмънт синдром. Така в зависимост от проблема се прави хирургична операция, която има за цел да възстанови ротаторния маншон и да премахне евентуални механични пречки за нормалното движение в раменната става. След оперативното отстраняване на проблема се прави курс на рехабилитация, с цел пълното функционалното възстановяване на горния крайник и връщане към спорт.

Следоперативната рехабилитация има за цел да възстанови:

  • Пълният пасивен и активен обем на движение в раменна става;
  • Нормалното функциониране на раменната става;
  • Силата и баланса на мускулите в областта на ръката и раменния пояс;
  • Специфичните за спорта движения без наличие на болка;

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлИзследванияНовиниИсторияСпециалистиЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииЗаведенияЛеченияСнимкиАлт. медицинаКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)ПсихологияБотаникаНормативни актовеИнтервютаАнкетиХранене при...Спорт и туризъмСоциални грижиФизиологияТестовеДиетиОбразованиеПроизводителиРецепти