Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Конен спорт Конни надбягвания

Конни надбягвания

Конни надбягвания - изображение

Конните надбягвания са вид конен спорт с дълголетна история. Архиологически разкопки показват, че състезанията с коне са още в древните Вавилон, Сирия и Египет. На древногръцките олимпийски игри, които започват от 648 г. пр. н. е. са се правили състезания с колесници, които са били теглени от един до 6 коня. В Римската империя, производството на бойни колесници, които са използвани и за надбягвания е било една от основните индустрии. Състезанията с коне е популярно и сред британската аристокрация, което му печели прозвището „Спорт на царете“.

В днешно време се провеждат три вида състезания с коне: гладко бягане или спринт, прескачане на препятствия и надбягване с едноместна двуколка.

Голяма част от икономическото значение на конните надбягвания са свързани със хазарта, като за една година се генерират приходи от 115 милиарда долара.

Различните видове състезания са довели до създаване на породи, които са подходящи за определените дисциплини. Породите, които могат да бъдат използвани за спринтовете са английски чистокръвен кон, куортър, арабски, пейнт и апалуза. Конете използвани за прескачане на препятствия са отново чистокръвните английски коне, Сел Франс и англо-арабски чистокръвни коне. За състезанията с двуколки се използват предимно руските тротър и рисак.

Състезанията

Спринтовите дисциплини са известни и като състезания с чистокръвни коне. Пистата обикновено е с овална форма, а конете трябва да притежават скорост и издръжливост. В рамките на събитията се провеждат два вида състезания – с расови коне и Хендикап. Първият вид се радва на по-голям зрителски интерес и тук залозите са доста сериозни. При състезанията с Хендикап, на всеки кон се дава определен коефициент, който зависи от индивидуалните му постижения и способности. Освен тези характеристики, значение за коефициента има и коридора, в който стартира всеки кон, повърхността на пистата, пола на животното, жокея му и треньора. Повърхността маже да бъде пясък, торф или синтетика (Вискорайд или Политрак). Дистанциите на състезанията обикновено са между 5 и 12 фърлонга (фърлонг е величина за измерване на разстояние, която е равна на 201,168 метра).

Обучение и тренировка на животните

Тренировъчната програма е различна, като зависи от дължината на състезанието, генетиката на коня, обучението му до този момент, възраст, стабилност на скелета му и типа влакна в мускулатурата му. Фитнес планът на коня трябва да бъдат координирани правилно, за да се предотврати нараняване или нежелано окуцяване. Ако не се подходи както трябва, това може да причини болка на животното, която да го стресира и то да изгуби желание да се учи. За да започне един кон да прави по-сериозни спринтове, той трябва да бъде поне на 2 години. За състезания конете са готови едва след навършване на 4 години, тъй като мускулите и костите им не са напълно развити преди това.

Опасности при конните надбягвания

В този род състезания съществуват редица опасности, както за коня, така и за жокея. Не рядко конете се препъват и падат, ездачите също могат да паднат, което ги излага на риск от стъпкване или друг тип наранявания. В проучване е установено, че на всеки 1000 ездача, над 600 са постъпвали в болница, поради различни травми. Почти 20% от тях са в областта на главата или шията. Само за 3 години са били регистрирани 6546 травми, като от 1950 година до 1987 са регистрирани над 100 смъртни случаи на жокеи. Конете също са застрашени, като 1,5 на 1000 загиват по време на състезания. Само за 1 година, в САЩ са умрели около 600 животни на пистата. Затова и много често този вид спорт има много противници в редиците на защитниците на животните. Той обаче едва ли ще бъде забранен в близко бъдеще, заради огромните приходи, които генерира всяка година.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлХрани и ястияСпорт и туризъмСпортНовиниСоциални грижиЛюбопитноАлт. медицинаНормативни актове