Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Конен спорт Обездка

Обездка

Обездка - изображение

Обездка е състезателен конен спорт, който е определян като „най-висшата форма на обучение на конете“. Тук се очаква животните да изпълняват серия от предварително запаметени движения, под командата на ездача. Този тип състезания се провеждат на всички равнища, от аматьорско до Световните конни игри. Основната цел на спорта е да се развият, чрез стандартизирани прогресивни методи на обучение, атлетически способности и желание на коня да извършва зададените му команди от ездача, до развиването на максималният потенциал на животното. При достигането на пиковото обучение при обездката, конят трябва да реагира плавно и да изпълнява своите движения, със съвсем лека помощ на опитния ездач. Самите ездачи не трябва да принуждават конете със сила, те трябва да са спокойни и да накарат животното само да поиска да изпълни командата, за да не се създава стрес у него. Понякога, обездката е наричана и „конски балет“.

Въпреки, че дисциплината има древни корени в Европа, обездката за пръв път е призната за важен конен спорт едва по време на Ренесанса. Големите ездачи от онова време създават специална система за обучение на животните, която до днешни дни се е променила съвсем малко. Все пак, класическата обездка все още се счита за основа на съвременния спорт.

По време на състезанията, това което е постигнато с коня трябва да се покаже в серия от тестове, които включват поредица от зададени предварително движения, които се оценяват от съдиите въз основа на обективен стандарт, подходящ за нивото на състезанието. Оценките са от 0 до 10, като нулата означава, че движението не е изпълнено, а 10 е отлично изпълнение. Ако даденият състезател и неговият кон успеят да постигнат поне шестица на всички движения, то тогава те имат правото да преминат в по-горно ниво на конкуренция.

Арената за обездка

arena-za-obezdka

Съществуват 2 вида полета, малко и стандартно. Всяко от тях има букви, поставени на отделните позиции за изпълнение на тестовите движения и така се определя реда за извършването им. Малките полета са с размери 20 х 40 метра и се използват за по-ниските нива на всестранната езда, в частта включваща обездката. Там буквите са външния ръб, започвайки от точката на входа и движейки се по посока на часовниковата стрелка са А-К-Е-Н-С-В-F. В средната линия на полето има DХG, като Х е в средата между Е и В.

Стандартната арена за обездка е 20 на 60 метра, като тя може да си използва както за чиста обездка, така и за всестранна езда. Буквите на стандартната арена са A-K-V-E-S-H-C-M-R-B-P-F. По дългата страна на арената, между границата и най-външните букви разстоянието е 6 метра, докато между самите букви е 12 метра.

Движения от теста на най-високо ниво

На международно ниво, тестовете по обездка се разделят на следните нива: При Сейнт Джордж, Интермедиар І, Интермедиар ІІ и Гран При. По време на Летните олимпийски игри, тестовете в обездката са същите както при Гран При.

Движенията включени Гран При обездката са:

 

 

Пиаф (вървене на бавен ход)

Това е спокойно и плавно повдигане на краката на животното в тръс на място (въпреки, че е позволено минимално придвижване напред, което не се наказва, тъй като е се счита за естествено при такъв тип движение). При него не е позволено конят да се движи назад, като това се счита за сериозна грешка.

Пасаж

Това е много събран тръс, при който конят повдига много високо краката си и крачките изглеждат сякаш между тях има пауза. Пасажът е описван като „тръс под вода“, като той отнема много време за усвояването му от животното.

Разпъната походка

Обикновено се извършва в тръс и в голоп, като конят удължава крачката си максимално. Конете участващи в Гран При обикновено представят по много добър начин красотата на този ход.

Събрана походка

Темпото е като на предното движение, но тук тежестта на животното е прехвърлена върху задната му част и краката остават точно под тялото, без да излизат пред или зад него.

Пирует

Представлява 180 или 360-градусово завъртане на място, което се извършва обикновено в галоп. В Гран При, конете могат да се завъртят и на 720 градуса.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмСнимкиХрани и ястияЛайфстайлНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноИнтервютаПсихологияСоциални грижиЗаведенияФизиологияАнкетиТестовеОбразованиеДиетиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиЛеченияРецептиБотаника