Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Лонгборд крос

Лонгборд крос

Лонгборд крос - изображение

Лонгборд крос е едно екстремно изживяване, създадено на база сноуборд кроса, но се практикува през топлите месеци, на писти за ВМХ и състезателите карат по-дълги скейтбордове (лонгборд). Много често, сноубордисти се включват в надпреварите по лонгборд крос, за да поддържат форма. Самите „битки“ са изключително атрактивни, паданията зрелищни, а адреналина на публиката винаги е на върха.

Уникалното трасе включва дървени рампи, асфалтови участъци и такива от пръст, като има постоянни спускания и изкачвания от старта до финала. Тук няма време за грешки, защото най-малката загуба на концентрация води или до отпадане или до загуба на шансове за по-предно класиране. Състезателите на трасето са шестима, стартират едновременно и шоуто започва.

 

Оборудване

Лонгбордовете са оптимизирани, за да се увеличи тяхната скорост, сцепление и възможност за бърза смяна на посоката на движение. Техните колела обикновено са по-меки и по-големи, за да могат да поемат неравностите по трасето по-лесно и да се намалят вибрациите, а освен това се увеличава скоростта им на търкаляне и сцеплението. Ходовата част е с по-голям ход и с по-дебели оси, в сравнение с типичните лонгбордове, а дъските са най-често изработени от въглеродни влакна и сърцевина от пяна, за да се повиши здравината и усещането за контрол от страна на състезателите.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт