Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Сандбординг

Сандбординг

Сандбординг - изображение

Сандбординг е екстремен спорт, който изключително много наподобява сноубординг, но самото спускане се извършва върху пясъчни дюни, а не по покритите със сняг планини. Този спорт има привърженици по цял свят, като най-вече се практикува в пустинните райони или на крайбрежните линии, където има плажни дюни.

Сандбордингът може да се прави от изправено върху дъската или легнало положение, като в първият случай краката са закопчани с автомати. Като цяло, сноубордът е по-популярният от двата вида спорт, отчасти заради невъзможността за изграждането на лифтове върху самите дюни и състезателите трябва да се изкачват на ходейки по пясъка. Могат да се използват бъгита и други превозни средства, но като цяло това е най-големият проблем за сандбордистите. От друга страна, спортът може да се практикува целогодишно, тъй като пясъчните дюни са постоянно на разположение, за разлика от снежните писти.

Световният рекорд на Гинес за най-висока скорост при спускането по пясък е 82 километра в час, като той е бил поставен от Ерик Джонсън. Според неофициалните данни обаче, най-високата развита скорост е с 15 километра в час по-висока.

Оборудване за сандбординг

Дъските за сандбординг са много по-твърди от тези при сноубординга и се произвеждат основно от две компании – Formica и Laminex. Използваните материали са специални за този спорт, а за да се плъзгат дъските по пясъка, те се намазват с вакса, която обикновено е на базата на парафин. Самата дъска обикновено е съставена от твърд дървесен пласт, фибростъкло и композитна пластмаса.

Най-известните места по света, където може да се практикува сандбординг

Австралия

  • „Малката Сахара“ на остров Кенгуру в Южна Австралия представлява верига от дюни с груб пясък разположени на площ от 2 квадратни километра, най-високата от които е приблизително 70 метра.

  • Лъки Бей е другата гореща дестинация на континента, която се намира на 30 километра южно от град Калбъри в западна Австралия.

  • Дюните Стоктън са разположени на 2 часа и половина северно от Сидни. Те са система от дюни, която е над 1 километър широка и 32 километра дълга, като покрива площ от около 42 декара. Масивните дюни са със средна височина от 40 метра. Това е най-голямата система от дюни в Австралия.

Египет

Най-добрите пясъчни дюни за сандбординг в Египет са тези във Великото пясъчно море в близост до оазиса Сиуа, дюните Катания на час и половина от Кайро, Ел Сафра и Хадуда (в близост до Синай). Някой дори твърдят, че сандбордингът произхожда от Египет, още от времето на фараоните, които са се спускали с дървени дъски по пясъците.

Намибия

Тази африканска страна е бъдещето на този спорт и към момента най-актуалната дестинация. Средно-годишните температури на въздуха варират между 10 и 23 градуса. Тук можете да се насладите на най-екстремните дюни, които се намират около Свакопмунд и залива Уолвис. Със специално разрешение можете да изживеете и приключението върху най-високите дюни в Сосусвлей, като от там можете да се спуснете и с пясъчни ски.

Европа

Най-посещаваното място в Европа е пясъчната планина Монте Колино в Хиршау, Германия. Оборудвана е със 120-метров лифт и е домакин на Световните първенства по сандбординг, именно заради удобството на устройството за изкачване на състезателите до върха.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм