Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Тенис комплекси Мелбърн Парк

Мелбърн Парк

Мелбърн Парк - изображение

Мелбърн Парк е спортен комплекс, който от 1988 година е домакин на Откритото първенство на Австралия по тенис. Освен тенис кортовете, тук има изградени и баскетболни игрища, игрище за нетбол, писта за фигурно пързаляне, както басейн, мотописта и сцена за провеждане на концерти.

История на Мелбърн Парк

Това огромно спортно съоръжение е построено от Жолимонт Ярдс, за да приеме мачовете от Аустрелиан Оупън, тъй като старият комплекс Кууйонг е с прекалено малък капацитет и не може да отговори на огромният зрителски интерес. При създаването на новото съоръжение, то е известно като Национален тенис център във Флайндърс парк, но през 1996 година, тогавашния премиер министър на Австралия решава да го преименува на Мелбърн Парк. Пред широката общественост, комплексът е познат просто като Мелбърн. Това ново име не е посрещнато с одобрение, като се цитира примера за неуспешното преименуване на Стад Ролан Гарос като Париж Парк. Въпреки това, с течение на годините, името Мелбърн Парк все пак е прието.

Провеждани събития

Макар и най-известен с тенис турнирите си, Мелбърн Парк е домакин и на редица други събития от света на културата, спорта, музиката и други, като се използва през цялата година, а не само за един месец (Аустрелиън Оупън се провежда през януари). Това е мястото, което редица звездни изпълнители избират за своите изяви, тъй като това е третото по големина съоръжение в столицата на Австралия. Другите 2 са стадион Докландс и крикет клуб Мелбърн, но те са с прекалено висок наем и изключително високи изисквания за ползване.

Капацитет на съоръженията в Мелбърн Парк

Бившият Централен корт, сега известен с името Род Лейвър Арена е с капацитет 15000 места и е с подвижен покрив. Вторият по големина корт е Хайсенс Арена, открит през 2000 година, който също разполага с подвижен покрив и има капацитет 10500 места. Има и още три корта с по-голям капацитет, като те са открити. Един от тях е бившият корт №1, който е преименуван на Маргарет Арена. Освен това, тук има и над 40 открити и закрити кортове, които служат за провеждането на по-малки местни турнири и за загрявка и тренировка на тенисистите преди Откритото първенство на Австралия. В непосредствена близост се намира и стадиона за крикет, който е свързан с Мелбърн Парк посредством няколко пешеходни моста над железопътната линия, минаваща помежду им.

Повърхност на кортовете

От 1988 до 2007 година, настилката е така наречената Ребаунд Ас, която е оцветена в зелено. Тя обаче е заменена, тъй като много играчи получават контузии по време на срещите и при високи температури тя става лепкава. През 2008 година, кортовете са снабдени с новата настилка Плексикушон, която е синя на цвят и има подобни характеристики като Деко Торфа, използван в Откритото първенство на САЩ. Тази настилка има по-добро омекотяване и топката отскача по-добре, отколкото старата Ребаунд Ас. Новата настилка получава одобрението на играчите. По време на Купа Дейвис през 1993 и 2003 година, на някой от кортовете има положена и настилка от трева, но днес всички кортове в тенис комплекса са със синя настилка.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлХранене при...Здравни съвети