Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Скуош

Скуош

Скуош - изображение

Скуош е високоскоростен спорт, който се играе от двама състезатели, в корт обграден от стени с малка гумена топка. Подобен е на тенис, но и двамата играчи са в едно и също поле и удрят топката в стените. Тази игра изисква бързи реакции и моментално вземане на решения, като е известна като „реактивен шах“. Правят се опити, скуошът да стане част от олимпийската програма, като шансовете това да стене са за игрите през 2020 година.

Оборудване за скуош

Стандартните ракети за скуош са уредени от правилата на играта. Традиционно те са направени от слоеста дървесина (най-често ясен), а кордата им е била от животински черва. Днес вече всички ракети се изработват от композитни материали като кевлар, титан, графит, бор и други, а кордата е синтетична. Те са с максимални размери от 686 милиметра на дължина и 215 на широчина, като площта, където е кордата не може да бъде по-голяма от 500 квадратни сантиметра . Максималната маса на ракетите 255 грама, но повечето са между 110 и 200 грама.

Топката за скуош може да бъде между 39,5 и 40,5 милиметра в диаметър и с маса от 23 до 25 грама. Изработва се от две парчета каучукова смес залепени заедно, като вътре се получава кухина. Съществуват различни видове топки, които са съобразени с температурните условия (колкото по-топло е, толкова повече отскачат топките и затова може да се използват такива с по-малък отскок), както и с различните стандарти на игра. По-опитните играчи използват бавни топки с малко отскачане. Малки цветни точици върху повърхността показват динамичното им ниво, като така се определя за коя игра е подходяща топката. Цветовете, които се използват за точките са следните:

Цвят

Скорост на играта

Отскачане

Ниво на играчите

Две жълти

Изключително бавна

Много ниско

Много опитни

Жълта

Много бавна

Ниско

Напреднали

Бяла

Бавна

Ниско

Напреднали / средно напреднали

Зелена

Бавна

Ниско

Средно напреднали

Червена или без точки

Средна

Средно

За развлечение

Синя

Бърза

Много високо

Начинаещи

Топката с две жълти точки беше въведена през 2000 година, като тя в момента е тази, която се използва в професионалните състезания.

Играчите носят удобни спортни дрехи, като мъжете са с къси панталони и тениски, докато дамите носят пола / пола-панталон и потник / тениска или спортна рокля.

Очилата с поликарбонатни стъкла са препоръчителни за състезанията, докато при начинаещите и при децата са задължителни.

Основни правила и начин на игра

Корт

Фронталната стена на корта е разделена от три линии, като това са горна игрална линия на височина 4,57 м., долна игрална линия на 0,48 м. и линия на сервиза, която е на 1,78 метра. Подът е с размери 9,75 на 6,40 метра. Той е разделен на три части от една линия по широчина, която е на 4,26 метра от задната стена и една линия, която разделя получената по-малка част на две равни части с широчина по 3,2 метра. Тези две задни полета съдържат в себе си по един квадрат във предните външни части, които са със размери 1,6 х 1,6 метра и от там се изпълнява сервиза.

Сервиз

Той се изпълнява от обособените квадрати и трябва да попадне над линията на сервиза на фронталната стена и да се върне след линията на 4,26 метра.

Игра

След сервизът, играчите се редуват да удрят топката, която трябва да попадне между горната и долната игрална линия. След рикошетът, топката може да отскочи и от страничните стени, но тя трябва да се удари от единия играч преди да отскочи 2 пъти от пода, в противен случай противника му печели точка. Играчите могат да се движат в цялото игрално поле, като умишленото препречване, с цел другият играч да не може да достигне до топката е забранено.

Точкуване

Традиционната система за отбелязване на точките се нарича английски тип система. При нея, играчът, който сервира топката печели точки, докато когато другият играч може да спечели прави да изпълнява сервиз и едва тогава започват да му се трупа резултат.

Първият играч, достигнал до 9 печели гейма. Има правило, което гласи, че при 8:8, първият играч достигнал до тези точки може да избира дали да се играе до 9 (сет 1) или до 10 (сет 2).

В състезанията днес не се използва това точкуване, защото не е толкова атрактивно и играта става много продължителна и бавна. Днес, всяко изпускане на две отскачания на топката води до точка за противниковия състезател и се играе до 11 точки, като задължително трябва да има 2 чисти точки преднина. Това означава, че при 10:10, мачът продължава до момента, в който се получи 2 точки разлика.

Най-известният и според анализаторите най-добрият играч в скуоша е пакистанеца Джахангир Кан.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...