Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Олд Трафорд

Олд Трафорд

Олд Трафорд - изображение

Олд Трафорд e футболен стадион в Манчестър, Англия. Той е с капацитет 75765 места и това го прави вторият по големина стадион в страната след Уембли, трети във Великобритания и единадесети в Европа. „Театърът на мечтите“, както е известен Олд Трафорд е дом на Манчестър Юнайтед.

Прякорът на стадиона е даден от една от легендите на клуба, сър Боби Чарлтън, като Юнайтед играят на него от 1910 година насам, с изключение на годините между 1941 и 1949, след бомбардировката му през Втората Световна Война. През тези осем години, Юнайтед и градския съперник Сити играят на стадион Мейн Роуд. През 1990 и 2000 години, стадионът претърпява ремонти и се разширява, като са добавени допълнителни редове на Северната, Западната и Южната трибуни, което води до достигане почти до първоначалния капацитет от 80000 души. Планира се добавяне на още един етаж към южната трибуна, което ще повиши капацитета на Олд Трафорд до малко над 90000 места.

Строителство и ранни години на стадиона

Първоначално е било планирано, капацитета да бъде 100 000 места, като шотландският архитект Арчибалт Лийч предлага само южната трибуна да бъде покрита, а останалите са били на няколко етажа и без козирка. Според прогнозите на архитекта, цената на стадиона е трябвало да бъде около 60000 паунда, включително закупуването на земята. В процеса на изграждането обаче се вижда, че тази сума ще нарасне с около 30000 паунда, за да се постигне този капацитет. Затова, с цел пестене на средства, Олд Трафорд остава с 80000 места.

Първият изигран мач тук е между едни от големите съперници в Англия – Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Пул печелят с 4-3 и разочароват многобройните привърженици на „Червените дяволи“. До изграждането на Уембли през 1923 година, този стадион не е имал конкуренция в световен мащаб. Най-много публика се е събирала на полуфиналния мач за Купата на футболната асоциация, между отборите на Уувърхемптън и Гримзби Таун през 1939 година, като на стадиона е имало 76962 души.

Структура на Олд Трафорд

Стадионът е с четири трибуни, които са с наименования сър Алекс Фъргюсън (Северна), Източна, Южна и Западна. Всяка от тях е поне на 2 нива, с изключение на Южна, която е едноетажна. Северната трибуна е на три нива и може да побере около 26000 зрители. Там също са и ВИП ложите и апартаментите на специалните гости. Тази трибуна е била ремонтирана и придобива днешния си изглед през 1996 година. В централната трибуна на Олд Трафорд е поместено Червеното кафе, където привържениците на Юнайтед се събират преди мач, както и музея на славата, където са изложени многобройните трофеи на отбора (открит е през 1998 година на 11 април от легендата на световния футбол Пеле). Северната трибуна е преименувана на Сър Алекс Фъргюсън на 5/11/2011 в чест на мениджъра на Манчестър Юнайтед, в чест на 25-тата годишнина начело на тима. На 23/11/2012 година, пред трибуната е издигната и статуя на знаменития шотландец, която е висока 2,7 метра.

В средата на Южната трибуна са местата за журналистите, затова и тази трибуна е най-рядко показваната част от Олд Трафорд. Там са и резервните скамейки, както и стария тунел, от където са излизали играчите. Той е единствената оригинална част от стадиона от 1910 година, като остава незасегнат от нацистките бомбардировки. Използван е до 1993 година. През 2008 година е преименуван на „Мюнхенският тунел“, в чест на загиналите играчи в самолетната катастрофа след мача с Байерн Мюнхен през 1958 година.

Теренът на Олд Трафорд е с размери 105 на 68 метра, като има само няколко метра от страничните линии до седалките. Интересното е, че нивото на центъра на игрището е с 9 сантиметра по-високо от това при корнерите. Това е направено, за да може да се получава по-добро отводняване при силен дъжд. Както при повечето модерни стадиони, теренът има отоплителна система, която е съставена от 37 километра тръби, разположени на 25 сантиметра под тревната настилка.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл