Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По футбол Позиции във футбола – бек

Позиции във футбола – бек

Позиции във футбола – бек - изображение

Бековете са едни от най-вълнуващите играчи във футбола, като обикновено за позициите на крайни бранители се избират бързи и опитни играчи, които могат добре да се включват в защитната фаза на играта. Позицията на бек е може би една от най-трудните, като качествените бекове са безценни за всеки един отбор, практикуващ схеми с четирима или петима защитници.

Изисквания към позицията на ляв и десен бек

Ролята на бековете е много важна за функционирането на отборите като цяло. Преди всичко, от тези двама играчи се изисква огромни запаси от въздух и физическа издръжливост, тъй като през цялата среща те непрекъснато сноват по двата фланга на терена. Трябва да са способни да центрират топката в наказателното поле на противниковия отбор във фаза атака, а в защита, да се опитва да попречи на противниковите крила и бекове да центрират топката в собственото им наказателно поле. Именно поради тази атакуваща роля на бековете е добре те да играят в противоположния противников фланг на крака, с който играят. За да стане по-ясно, десния бек атакува по лявото за противника му поле и центрира с десния крак и обратно. По този начин, за тези играчи е много по-лесно да направят подаване или центриране, когато са на голяма скорост. За левият и десният бек не се изисква голям опит в отбелязването на голове, тъй като тяхната роля е съвсем различна – те трябва да създадат положения за атакуващите играчи и да се включват много бързо в контраатаките.

Левият и десният бек имат и много строго определени отговорности, които са и основната им задача. Позициите им често изисква прихващане на противниковото крило и неговото неутрализиране. Именно поради тази причина, бековете трябва да са много бързи както с топка, така и без. Играта с глава не е толкова важна, колкото е тя за поста централен защитник и поради тази причина, по-ниският ръст не е толкова голям недостатък за футболистите на поста ляв и десен краен бранител. Въпреки това, силната игра във въздуха при борбата за висока топка не може да се охарактеризира като лошо качество.

Набор от умения, които трябва да притежават бековете

Крайните бранители трябва да могат да отнемат топката, най-често с шпагат, като това им се налага десетки пъти всеки мач, за да не позволят на топката да бъде изпратена в непосредствена близост до собствената им врата. Ако шпагатът не бъде направен на време, това означава че топката ще е опасно центрирана или е извършено нарушение, което води до пряк свободен удар, а често и до получаване на наказателен картон. Бековете трябва да притежават отлична интуиция, кога да направят шпагат и кога да останат на краката си, опитвайки се да отнемат топката.

Най-добрите леви бекове днес са Патрис Евра, Ашли Кол, Давид Алаба, Лейтън Бейнс, Марсело и Матия Де Шильо, а от миналото са Роберто Карлуш, Паоло Малдини, Денис Ървуин, Бишенте Лизаразу, Хосе Антонио Камачо, Андреас Бреме, Нилтон Сантос и други.

Най-добрите десни бекове пък са Бранислав Иванович, Грегори ван дер Вийл, Дани Алвеш, Серхио Рамос и на върха е Филип Лам, който според мнозина е най-великият в историята на футбола. Някой от по-известните имена от миналото са Кафу, Джанлука Дзамброта, Гари Невил, Джузепе Бергоми, Джалма Сантос и Лилиан Тюрам. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпорт и туризъмАнкетиСнимкиВидеоТестовеХранене при...