Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Моторни спортове Рики Кармайкъл – мотокрос

Рики Кармайкъл – мотокрос

Рики Кармайкъл – мотокрос - изображение

Рики Кармайкъл е най-великият състезател в мотокроса за всички времена, но той е известен и със своята всеобхватност в състезателната си кариера. Той печели 72 победи в основни събития в мотокроса, 48 победи в суперкроса, 26 и 12 победи при по-малките кубатури на мотокроса и съответно в суперкроса. Той е единственият, който е записал цял сезон без да бъде победен, но не само веднъж, а цели три пъти (през 2002, 2004 и 2005 година).

Много малко хора, независимо от сферата – спорт, бизнес или като цяло в живота, могат да бъдат определени като Най-великият за всички времена, за някои се твърди, че са такива в своята сфера, но има критици, които не са съгласни и посочват друг за тази титла, но при Рики Кармайкъл нещата са безспорни. Дори и след оттеглянето му от спорта, прякорът, с който всички го знаят е The G.O.A.T (от англ.: The Greatest of all Time).

В единадесетте си години като професионалист, Кармайкъл става най-доминиращият състезател в мотокроса. Още през 1996 година той печели приза за Новобранец на годината, а през 1997 година прави цял пълен сезон, завършвайки като шампион в клас до 125 куб. см. От този момент нататък, той печели поне по 1 мотокрос първенство всяка година, и защитава своите титли без прекъсване, с изключение на 2004 година, когато има контузия на коляното и не участва в голяма част от състезанията.

Общо Рики Кармайкъл е печелил 15 титли от националния шампионат на САЩ по мотокрос и суперкрос, 3 отборни световни първенства и един индивидуален световен шампионат. В кариерата си има записани 150 победи. Обявен е за професионален състезател на годината цели 5 пъти: през 2001, 2002, 2004, 2005 и 2006 година.

Друго нещо, което впечатлява е, че той печели титлите си с 3 различни марки мотори – първо с Kawasaki, след това с Honda и със Suzuki. Състезавал се е както с на двутактова машина, така и с четиритактови.

През 2013 година е приет в Залата на славата на моторните спортове. Тогава той казва следните думи:

Това определено е нещо специално. Когато си помисля за всички велики състезатели, които са препускали с мотоциклетите си през историята, както и за всички невероятни момчета, които в момента пишат историята, страхотно е, че имам нещо общо с всички тях.“ - казва Кармайкъл.

И въпреки, че той е свиреп състезател, когато излезе на пистата, пред камерите и в живота е много скромен и добродушен, никога не е бил почитател на силните думи и гръмките изказвания, предпочиташе неговото каране да говори вместо него. Поведението и работната му етика му спечелиха фенове както вътре, така и извън падока.

Ключът към целия този успех, казва Кармайкъл, е фокусът върху всички елементи на състезанието, а не само частта на пистата. Имам късмет в това, че съм успял да се обградя с велики хора, в Кавазаки, Хонда и Сузуки. Всички те ми дадоха шанс да се справя добре. Приемането ми в Залата на славата е за всички тях. Те ми дадоха тласъка. Този празник е благодарение на тях.“

Рики Кармайкъл завърши впечатляващата си кариера със спектакъл в Х Games и победа за отбора на САЩ в мотокроса в Бъдс Крийк, Мериленд. След това се оттегли от състезанията на 2 гуми, за да продължи на 4 колела в автомобилния спорт.

По време на приемането му Залата на славата, той вече имаше своя състезателна школа, където предаваше своя опит и знания на младите мотокрос състезатели.

Аз съм на чудесно място и сега. Пенсионирах се от състезателната дейност, но не и от моторните спортове. Сега продължавам да правя нещата, които обичам, но в ролята си на лектор. Просто се опитвам да помогна на спорта да стане по-голям и по-добър и лесен за новите момчета, които вървят по нашите стъпки“ - завършва Рики Кармайкъл.

Редактор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЗдравни съвети