Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Моторен спорт Мото траял

Мото траял

Мото траял - изображение

Мото траял е моторен спорт, в който участниците използват изключително леки, специализирани машини, с които преминават през наглед невъзможни препятствия, като скали, изкуствени съоръжения, губи и други. Моторите от този тип нямат седалки, тъй като се управляват от изправено положение, а окачването им прави по-скъсени движения, в сравнение с мотокрос или ендуро мотоциклетите. Мото траялът изисква изключително точна работа с газта, нужен е изключителен баланс и контрол.

Характеристики на мото траял

Състезанието е разделено на участъци (обикновено 10-12), като всеки един е по-сложен от предходният. Тези препятствия могат да бъдат естествени или изкуствено създадени. Във всички секции, маршрутите са така изградени, че да тестват уменията на ездачите, които нямат право да докосват земята с крака. Изпълненията се наблюдават от съдии, които са разположени в непосредствена близост до състезателите. Всяко слизане от мотора или докосване на земята с крак се наказва с една точка.

Възможните резултати във всяка секция са от 0 до 5. Най-високият резултат е 0, като той означава, че състезателят е преминал перфектно маршрута, без да е докоснал земята нито веднъж. Оценка 1 означава, че ездачът е докоснал земята веднъж. С 2 се оценява състезател, който е стъпил до 2 пъти на земята. Тройка получават състезателите, които са стъпили 2 и повече пъти на земята, но не са успели да изгасят мотора и не са излизали от маршрута, нито са се връщали назад. Четворката означава преминаване на маршрута, но с много проблеми и нарушения на правилника, стъпвания на земята, изгасяне на машината и други. 5 е пълно фиаско за състезателите, като те не успяват да преминат през маршрута. Победител е този състезател, който след преминаването на всички секции има най-малко точки. В някой от състезанията има и време за преминаването на маршрута, като неспазването му също води до добавяне на наказателни точки.

Мото траял е на върха в офроуд състезанията, тъй като маршрутите са най-тежките във всички моторни спортове. Когато се погледнат препятствията, голяма част от незапознатите със спорта биха си казали: „Няма начин да се премине от тук!“ Голям плюс за зрителите е, че те могат да наблюдават изпълненията от само няколко метра.

Машините за мото траял

Моторите са много специализирани. Годините на развитие са довели до създаването на много лека конструкция, изключително добре балансирана машина, с мощен дву- или четиритактов двигател. Моторите имат висок просвет, много малък резервоар за гориво и нямат седалка, като всичко това е подчинено на перфектната маневреност и управляеамост.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлЗдравни съвети