Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Сават

Сават

Сават - изображение

Сават е боен спорт, който е известен като френски бокс или френски кикбокс. При него се използва комбинация от удари с ръце и крака, които имат елементи от бокса и от кикбокса. „Сават“ буквално се превежда стара обувка, като това е единственият стил от всички подобни на кикбокса, при който бойците могат да се състезават с обувки.

Модерният сават е смесица от френските техники за уличен бой от началото на 19-ти век. Моряците от Марсилия добавят ударите с крак и с шамар, като отворената ръка най-вероятно им помагала в случай на залюляване на кораба, те по-бързо да могат да намерят опора. Освен това, когато са на брега, чрез тези удари, моряците не нарушават законите (по това време използването на юмруци се е считало за смъртоносно и се е наказвало жестоко). По времето на първите години на развитието на сават, в Англия се използва единствено бокса по правилата на Куинсбъри, а ритниците са се считали за неспортсменска проява.

Двете ключови исторически личности в историята на прехода от уличен бой към спорта сават са Мишел Касьо (известен също и като Льо Письо) и френския фармацевт Чарлс Льокур. Първият открива първата школа за практикуване на сават през 1825 година. Льокур е ученик на Касьо, като той вижда преимуществата на ударите с юмруци от бокса и известно време тренира бокс, за да може да въведе тези удари и в савата, превръщайки го в бойния спорт, който познаваме днес.

Най-голямото признание за авторитета на савата идва през 1924 година, когато той е включен в олимпийската програма, като демонстрационен спорт. Все още обаче френският бокс не е официален спорт на летните игри, като се правят постъпки за включването му в програмата в близките години.

Модерният сават включва три дисциплини, наречени нападение, предварителна борба и битка. Те съответстват приблизително на лайт контакта, фул контакта и на К1 в кикбокса.

За разлика от много други бойни изкуства, където изкачването в ранг се отбелязва с промяна в цвета на колана, тук нивото на боеца се показва от цвета на ръкавиците му. Най-ниското ниво са безцветните ръкавици.

Саватьорите сами могат да изберат как да продължат, като вариантите са три:

 • Технически: Тук цветовете на ръкавиците в градация са следните – сини, зелени, червени, бели, жълти, сребърни І ранг, сребърни ІІ ранг, сребърни ІІІ ранг (лилави при състезателите под 17-годишна възраст).

 • Състезателен: Ръкавиците тук са бронзови, след което се преминава към сребърни с ранг І, ІІ, ІІІ, ІV и V.

 • Преподавателски: инициатор, помощник наблюдател, наблюдател и професор.

Техники в сават

Допускат се четири вида удари с крака и четири с ръце. Те са съответно:

С крака

 • Фуете – подобен на сайт кик от кикбокса

 • Шасе италиен – фронт кик

 • Реверс – спининг бек кик

 • Куп дьо пие ба – лоу кик

С ръце

 • Директ бра авант – прав удар с предната ръка

 • Директ бра ариер – крос със задната ръка

 • Кроше

 • Ъперкът

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЗдравни съветиНовиниСнимкиЛюбопитноРецептиСоциални грижиСпортСпорт и туризъмГеография