Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Таекуондо

Таекуондо

Таекуондо - изображение

Таекуондо е корейско бойно изкуство, като спортният му вариант е част от олимпийската програма от 2000 година. До 1989 година, това е най-популярното от всички бойни изкуства, по отношение на броя на практикуващите го. Съществуват две разклонения на таекуондо, които не са взаимно изключващи се:

 • Традиционното таекуондо се отнася до бойното изкуство, което е създадено от корейските военни през петдесетте и шестдесетте години на ХХ век и разпространено като метод на обучение в училищата и университетите на страната. Имената и символиката в това направление са свързани с корейската история, култура и религиозна философия. По-правилно е то да се нарича Таекуон-До, като негов създател е генерал Чой Хонг Хи.

 • Спортът таекуондо е разработен на традиционния вариант, но има малко по-различен фокус, особено що се отнася до скоростта и спарингите. От своя страна, спортното таекуондо се разделя на WTF с основател д-р Ким Ун Йонг през 1973 година и таекуондо ITF. Въпреки, че имат доктринални и технически различия в спарингите, тези два основни стила като цяло включват основно използването на удари с крака, заради по-големият им обхват и сила, в сравнение с тази на ръцете. Обучението по таекуондо включва система от блокове, удари с крака, с ръце (с юмрук и с режещата част на ръката), хвърляния и заключвания на ставите. Някой от инструкторите също така включват удари в определени точки по тялото, които са взаимствани от бойни изкуства като джудо и хапкидо.

Самото име на това корейско изкуство идва от думите Тае (да се счупи с крак), Куон (да се счупи с ръка) и До (начин или път). То се пише освен като таекуондо и таекуон-до, тае куон-до или тае куон до в различните организации, което се базира на историческите, философски или политически причини.

Състезания

По време на състезанията по таекуондо се включват дисциплини като спаринг, чупене, самоотбрана и форми. На олимпийските игри, в турнира по таекуондо се използват само спарингите. При тях има два начина за определяне на победителят – при лайт контакт се отбелязват точки при удар, който се нанася само с маркиране и без сила, като часовникът не се спира, а при олимпийския турнир се играе с пълен контакт и при всеки удар часовника се спира, за да се маркира точка.

Световна Таекуондо Федерация (WTF)

Според правилата на тази федерация и тези на олимпийските игри, спарингите се правят с пълен контакт върху татами с размери 8 на 8 метра. Победителят може да се определи по точки или когато единият от двамата противници не е в състояние да продължи (нокаут). Всяка среща се провежда в три рунда с една минута почивка между тях. Има две възрастови категории: 14-17 години и 18+.

Точки се присъждат за позволени, точни и силни удари, а леките удари не се отчитат. Единствените техники, които са разрешени са ударите с крака, в частта под глезена и с ръцете, които трябва да са свити в юмруци. Ударите в главата не са разрешени. В повечето състезания, точките се присъждат от трима съдии, които са в ъглите на татамито, като се използват електронно пресмятане на точките. В някой от най-силните турнири има специално оборудване, което се инсталира в протекторите на състезателите и отчита силата на ударите, както и броя на точките. Много от треньорите и състезателите са на мнение, че когато това оборудване навлезе във всички състезания, то тогава ще намалеят противоречията относно съдийските решения. В края на трите рунда, състезателят с повече точки печели мача. В случай на равенство се играе четвърти рунд, който е с дължина 1 минута и се играе до точка или така наречената „внезапна смърт“. Ако и тогава резултатът е равен, тогава съдиите определят победителя, като се водят от превъзходството на единият от таекуондистите.

В зависимост от турнира могат да се използват различни протектори за юмруците и краката, каска за главата и назъбник за устата.

Международна Таекуондо Федерация (ITF)

Общите стилове на точкуване и правилата са подобни на тези при WTF, но се различават по това, че

атаките с ръце и с крака към главата са разрешени. Системата за точкуване е следната:

1 точка аз удар с юмрук в тялото или главата

2 точки за всички удари с крак в тяло (торса)

3 точки се дават за всеки удар в главата.

Татамито може да варира от 8 на 8, до 9 на 9 метра, а времето не се спира за отбелязване на отбелязването на точките.

Използвани корейски термини в таекуондо

 • Ча рийот – Внимание!

 • Гийонг рей – Поклон!

 • Ба ро – Назад!

 • Ши Ео – Отпусни!

 • Хю шик – Почивка

 • Ки хап – Вик

 • Юн би – Готови!

 • Ши Жак – Начало

 • Гал рьо – Разделете се!

 • Дже сок – Продължете!

 • Гьо ман – Стоп!

 • Дуиро дол – Удар около лицето

 • Хе сан – Отхвърлено!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимки