Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Водни спортове Сам Сътън – екстремен каяк

Сам Сътън – екстремен каяк

Сам Сътън – екстремен каяк - изображение

Сам Сътън е най-добрият каякар в бързи води и неслучайно всички го наричат „Богът на реката“. Той е трикратен световен шампион по екстремен каяк (от 2010 до 2012 година), като според специалистите, той без проблем би могъл да стане и олимпийски шампион в слалома в бързи води. Той обаче не обича тази олимпийска дисциплина, тъй като според него това е детска игра и обикалянето на колчетата е само опит да се увеличи трудността на „разходката“. Сам все пак мисли за игрите в Рио де Жанейро, тъй като един златен медал от там би покачил статуса му в каяк обществото.

Привързаността му към екстремният каяк не е никак случаен, Сам Сътън наследява тази любов от своите родители, които също се занимават със спускане в бързи води. Богът на реката е роден в северния остров на Нова Зеландия, само на 2 километра от река Кайтуна, която е една от най-добрите за практикуването на каяк в бързи води. Още от дете се занимава с различни видове спортове, свързани с реката, а на 16 години се насочва към каяка. Включва се в екстремните състезания по цял свят и постоянно обикаля в търсене на големите предизвикателства на буйните речни води. Заедно с жена си и дъщеря си, той живее почти половин година в микробус и вече е обиколил над 30 държави.

Сам Сътън казва, че във вените му тече буйна река, по която се провеждат състезания по екстремен каяк. Такъв е и животът му. Той съществува заради гребането и оглушителния шум на реката. Всичко останало е само средство, за да се стигне до тази река. Според него, истинското спускане трябва да бъде дълго, трудно, бързо и последвано от 15-метров водопад. Сам обича огромните бързеи, следвани от огромен скок от водопада. Тази негова страст се споделя и от съпругата му, която е неотлъчно до него във всичките му начинания.

Въпреки, че е твърде млад, той много добре премисля своите спускания и никога не рискува всичко, което е постигнал, само и само да направи впечатление. Знае, че една безсмислена постъпка може да му донесе травма, която да го отдели от реката за дълго време, а може би и завинаги. Това би било равносилно на смърт за човек, който толкова силно обича разпенените речни води.

Много често Сам Сътън е сравняван с Юсейн Болт. Както Светкавицата и Богът на реката изглежда привидно спокоен и наблюдава с лека ирония опитите за успокояване на нервите на своите противници минути преди старта. Въпреки това привидно безгрижие, и двамата велики спортисти си създават стратегия на състезанието и седмица или две по-рано, те вече са изучили в детайли трасето и знаят какво може да им предложат конкурентите им.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм