Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Рафтинг

Рафтинг

Рафтинг - изображение

Рафтинг е състезателно-развлекателна дейност, при която се използва надуваем сал, с който се спуска в буйните води на река или друг воден басейн. Това е доста динамична дисциплина, в която се изисква голяма сила и издръжливост, както и чувство за баланс, тъй като сала се движи много бързо по реката, а вълните го вдигат и спускат постоянно. В средата на 70-те години на изминалият век, това развлечение за свободното време се превръща в екстремен спорт, който може да бъде изключително опасен.

Рафтинг сал

Модерните салове са направени от много издръжлива многопластова гумирана или винилова тъкан, с няколко независими една от друга въздушни камери. На дължина могат да бъдат между 3,5 и 6 метра, а широчината варира между 1,8 и 2,5 метра. Има и единични салове, които са дълги около метър и половина и са с тегло не повече от 1,8 килограма.

Саловете могат да бъдат в няколко различни форми. В Европа, Азия и Австралия най-често се използват симетричните, които се управляват с гребло от кърмата. Другите видове са асиметричните, които се управляват с рул. Саловете се задвижват с гребла и обикновено на тях се побират между 4 и 12 души.

Степени на трудност в състезателния рафтинг

В този спорт има 6 степени. Те варират от лесна до много опасна, дори потенциално смъртоносна или с риск от сериозно нараняване.

Степен 1: Съвсем малко скалисти зони в реката, където се изисква леко маневриране. Изискват се само базисни познания у практикуващите.

Степен 2: Преминава се през повече бързеи и има по-големи скални участъци в реката. Налага се малко повече маневриране, като се изискват основни познания по гребане.

Степен 3: Кара се в разпенена вода с малки вълни, но без много опасни зони. Може да се наложи значително маневриране, като се изисква повече опит с гребането.

Степен 4: Разпенени води, средни по големина вълни, наличие на скали и големи бързеи. Налагат се резки маневри, като се изисква значителен опит в буйни води.

Степен 5: Големи вълни, много скали и опасни участъци. Възможно е да има падове на водата, като се изисква прецизно водене на сала. Нужен е доста голям опит в буйни води.

Степен 6: Бързеите са толкова опасни, че на практика е почти невъзможно да се маневрира в тях. Тук състезателите трябва да са изключително добре подготвени за огромни вълни, много и големи скали, малки водопади, постоянно обливаща ги водна маса, които подлагат на огромно изпитание както тях, така и оборудването им. При спускане със сала в река със степен 6 и успешното завършване без сериозни травми и дори смъртни случаи, може да се говори по скоро за изключителен късмет, като дори и изключително големият опит и способности тук не могат да помогнат особено. Много от специалистите по рафтинг смятат, че подобно спускане е почти самоубийствено.

Рафтингът може да бъде едно много забавно приключение, но не забравяйте, че той е и доста опасен. Затова, преди да се впуснете в неговото практикуване, потърсете опитен инструктор и се снабдете с всички аксесоари, които да гарантират вашата безопасност.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПсихологияНовиниСпорт и туризъмЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ИнтервютаСоциални грижиФизиологияАнкетиДиетиТестовеЗаведенияОбразованиеНормативни актовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецептиЛеченияБотаника