Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Спускане с ривърбуги

Спускане с ривърбуги

Спускане с ривърбуги - изображение

Спускане с ривърбуги е воден спорт, при който при който участниците се спускат в буйни реки легнали върху специален борд , управлявайки го с помощта на плавници. Известен е също с наименованията си хидроспийд и ривърбординг. Ривърбугито има много добра плаваемост и е много подходящо за спускане по бързеите, където се провеждат и състезанията по рафтинг.

Произход

Счита се, че този спорт е създаден в края на седемдесетте години на двадесети век във Франция. Първите спускания са се правили с чували, които са пълни със спасителни жилетки. Десет години по-късно, в САЩ, Робърт Карлсън модифицира бодиборд, който се използва за плъзгане по океанските вълни, като го прави по-дебел и му поставя дръжки. Първите опити за спускане с новосъздаденото ривърбуги прави Гид Хей. Това става в река Кауарау в Нова Зеландия.

В Европа, пластмасовият борд постепенно се заменя с такъв от пяна, за да се намали теглото, а също и риска от травми при сблъсък между състезателите.

Оборудване

Спускащите се обикновено използват плавници за осигуряване на тягата и улеснение на управлението в бурните води. За защита се използват каска, неопренов костюм и обувки за вода, които защитават от студената вода и скалите. Освен това, някой състезатели предпочитат да си слагат предпазни кори, ръкавици, наколенки, налакътници и други, особено ако реката е по-плитка и скалиста.

Мерки за безопасност

Спускането с ривърбуги е доста екстремен спорт, затова са необходими доста мерки, които да подсигурят безопасността на състезателите. Спускащите си трябва да са изключително съсредоточени, тъй като всяка секунда невнимание може да доведе до сблъсък със скала, а от там и до сериозни травми. Често се използва лодка, която се движи паралелно със спускащия се, за да му окаже помощ при необходимост. В България също се правят спускания със ривърбуги, като това става по река Струма, в района на Кресненското дефиле, където се провеждат и състезанията по рафтинг.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПсихологияНовиниСпорт и туризъмЛюбопитноСнимкиЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСоциални грижиИнтервютаДиетиФизиологияЗаведенияАнкетиОбразованиеТестовеСпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецептиЛеченияБотаника