Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Съвети при избор на фитнес зала

Съвети при избор на фитнес зала

Съвети при избор на фитнес зала - изображение

Когато искате тренировката да стане част от начина ви на живот, правилния избор на фитнес зала и вътрешната мотивация, могат да се окажат ключови за вашия успех. Преди да закупите карта за някои фитнес център, е добре да се замислите за някои основни неща, които биха ви помогнали за по-приятната и ефективна тренировка, съобразена с вашите лични предпочитания и начин на живот. Няколко пробни тренировки в различни зали ще ви отнемат малко време, но така ще добите по-пълна представа за това какво се предлага и ще направите правилния избор. За да намалите броя на фитнес залите, които отговарят на вашия вкус е добре да помислите върху няколко основни фактора.

Отдалеченост и локация

Винаги е по-добре да си намерите фитнес зала, която да е в близост до вашия дом или офис, в зависимост от дневния ви график и кога бихте я ползвали. Това ще ви помогне както да не губите излишно време, така и да не пропускане тренировка с оправданието - "залата е много далеч" или "трафика днес е ужасен". Макар близката локация, да не е основното нещо при избор на фитнес зала, то ще ви помогне да бъдете много по-гъвкави във възможностите за посещаването й. Ходенето с кола до залата е все по-често срещано, но винаги е за предпочитане залата да е на пешеходно разстояние.

Размер на залата 

Големината на фитнес залата има значение за комфорта, безопасността и натовареността на различните уреди. Добре е залата да разполага с отделна зона за кардио и загряване и да има достатъчно уреди за силова тренировка. Така дори при по-голямо натоварване ще има достатъчно свободни уреди, за да можете да си направите пълноценна тренировка. Ако големите фитнес зали не са по ваш вкус или няма такава на близо, намерете някоя по-малка, но функционална и не много претоварена.

Оборудване на залата

Качествените уреди и доброто оборудване в залата няма да ви дадат по-високи резултати, но ви предоставят повече възможности за тренировка. Затова е добре да прецените дали оборудването в залата отговаря на поставените от вас цели на тренировката. Така например, ако искате да наблегнете на кардио тренировки, е нужно в залата да има бягащи пътеки, крос тренажори, велоергометри и. т.н.

Цена на услугите

Не маловажен фактор при избора на фитнес зала е и цената на услугите. Добре е да проверите предварително какви са цените за единична тренировка и вариантите за месечна карта и да ги съобразите с вашия бюджет. В повечето от фитнес залите, абонамента излиза много по-евтино от единичните тренировки, което е голям плюс. Добре е да попитате какво ще ви струва индивидуален треньор или дали имат промоционални оферти за тренировки.

Атмосфера в залата 

Под атмосфера в залата се разбира, дали вие бихте се чувствали комфортно докато тренирате. Макар да посещавате залата само за час, приятната обстановка, добрата вентилация и хубава музика ще ви помогнат максимално да се насладите на тренировката. Друг фактор за добрата атмосфера са хората, които тренират там. За някои жени изцяло мъжкото присъствие в залата, може да ги накара да се чувстват неудобно докато тренират. Затова е добре още при първото посещение да прецените дали това е залата, в която се чувствате комфортно и бихте тренирали с удоволствие.

Инструктори и лични треньори

Винаги е по-добре да имате под ръка професионални инструктори и подготвен персонал във фитнес залата. Така винаги може да получите съвет за това дали изпълнявате правилно дадено упражнение и при нужда да коригирате, това което правите. Тренировките с личния треньор, ще ви струват доста по-скъпо, но постигнатите резултати могат да бъдат много по-големи. Затова ако сте начинаещи и искате да тренирате ефективно и безопасно, е най-добре да си подберете зала с квалифициран и отзивчив персонал.

Хигиена и условия

Едно от нещата, което показва дали една фитнес зала се поддържа добре, е нейната хигиена. Поради това че фитнес залата е обект посещаван от много хора, е добре да изберете такава, в която се поддържа добра хигиена и чистота. Също така е важно, да проверете дали има достатъчно душове и удобна съблекалня, за да не се наложи да чакате дълго след тренировка.

Допълнителни екстри

В зависимост от това дали залата е част от цялостен комплекс, към нея може да има масажно студио, SPA център, зала за аеробика и плувен басейн. Ако имате достатъчно време и възможности е най-добре да съчетаете тренировката с басейн, масаж, сауна и да я направите максимално пълноценна. Хубаво е преди да започнете да търсите залата, в която ще тренирате, да решите какво точно ще включва вашата програма и дали искате се разнообразите няколко пъти седмично с друг вид активности.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлНовиниНормативни актовеИсторияЗдравни съветиСнимкиРецептиПсихологияХранене при...ДиетиАнкетиОбразованиеВидеоОрганизацииПроизводители