Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути Топ 10 на местата за туризъм на Балканите

Топ 10 на местата за туризъм на Балканите

Топ 10 на местата за туризъм на Балканите - изображение

В случай, че сте запалени туристи като мен, със сигурност вече сте обиколили голямата част от България и сте се насладили на красотите на родината, и вече искате да обърнете малко внимание и на околните страни. Със сигурност Балканския полуостров е едно красиво кътче и има какво да предложи за любителите на туризма, а най-големия плюс на страните върху него е непосредствената им близост до България. Вижте кои места са ми направили добро впечатление и бих ви ги препоръчал:

Топ 10 на местата за туризъм на Балканския полуостров

1 Плитвице (Хърватска)


Това е едно от онези места, които завинаги се запечатват в съзнанието. Създаден през 1949 година, Национален парк „Плитвички езера“ е един от най-старите в Европа и се намира на границата между Хърватска и Босна. Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО и със сигурност има какво да видите в него. Всеки запален турист трябва да посети това вълшебно място, дори 10 часа разходка из парка няма да стигнат да се нагледате на гората и на невероятните лазурни езерца, свързани с изумително красивите водопади. Всичко е добре поддържано, има живописни мостчета и със сигурност, всяка една минута тук ще ви накара да се чувствате наистина благодарни, че сте дошли на това място.

2 Котор (Черна гора)


Черна гора не бе толкова позната дестинация допреди няколко години, но признавам си, бях много изненадан от нейната природа. Котор е едно приказно съчетание от скалист планински релеф и Адриатическо море и не случайно мнозина наричат которския залив наричат „Най-южния фиорд“. Самият град е бил част от България по времето на цар Самуил, но в голямата част от историята си е под венецианско владичество и това ясно личи в архитектурата му. Старият град е заобиколен от крепостна стена, калдъръмените улички, мързеливо излежаващите се на слънцето котки, рибарите, прибиращи се привечер с улова си, всичко това носи едно много приятно усещане за спокойствие. А от самата крепост гледката е магична и със сигурност само там ще си направите стотици снимки.

3 Мостар (Босна)


Все по-популярна дестинация, а Стари мост е най-популярното място в града, като той е вдъхновение за много художници. Прочутото съоръжение е построено от османците през ХVІ век и се счита за символ на връзката между културите на хората от изтока и запада. През лятото, високият 24 метра мост се използва като платформа за скокове във вода, като това привлича много туристи. Каменните къщи ще ви върнат назад във времето, но тълпите туристи може и да ви „дръпнат“ обратно в настоящето.

Не пропускайте да посетите и съседното Благай, където се намира дервишкия манастир от 17-ти век, който е още едно от съкровищата на Босна.

4 Охрид (Македония)


Охридското езеро е може би най-обичаното от нас българите, всеки знае обстоятелствата за това. То е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и едно от най-старите в Европа. Неговата водна екосистема е уникална, а по бреговете му историята лъха от всякъде.

Охрид е богат на култура и на красиви църкви, а от Самоиловата крепост можете да се насладите на много красиви залези. А най-хубавото е, че не ви се налага да знаете чужди езици, все пак това Западна България, колкото и да не им се иска да го признаят някои от македонците.

5 Сараево (Босна)


Това е град, който понесе много поражения по време на войната за независимост на Босна от бивша Югославия, и макар следите от войната още да си личат, тук можете да видите съчетанието на култури и религии, което е рядко срещано. Архитектурата на Сараево е повлияна от изтока и от запада, а в рамките на няколко квадратни километра можете да видите джамии, католически катедрали, еврейски синагоги и православни църкви.

6 Любляна (Словения)


Любляна е един от градовете, в които карането на велосипед е превърнато в религия. Често е описван като Амстердам на Източна Европа. Разходете се по калдъръмените улици, за да се насладите на цветните сгради и на малките лодки, плаващи по река Любляница!

На път за площад Презерен можете да хапнете сандвич с прясна риба и картофена салата, а през Тройния мост навлизате в най-интересната част от града, а именно Стария град. Тук на всеки ъгъл можете да се насладите на уличното изкуство и на местните дизайнерски магазини. Гледките към града от Замъка е нещо, което със сигурност си заслужава.

7 Загреб (Хърватска)


Хърватска е една от най-обичаните страни за туризъм на Балканите, но гостите на страната обичат крайбрежните градове като Дубровник, Сплит и Задар, но Загреб не е за пропускане. В града има множество паркове, които спортните натури ще оценят подобаващо. Езерото Ярун край града е страхотно за посрещане на залеза, а през лятото се организира и прочут кинофестивал по бреговете му, така че мястото е доста добре развито и подходящо за туризъм.

8 Блед (Словения)


Северната част на Словения крие още едно от бижутата на Балканите, а именно езерото Блед. Кристалните му синьо-зелени води са подходящи за плуване, наемане на лодка и разходка до малкия остров в средата, а също и да се насладите на обиколката по брега му. Островът се нарича Блейски оток и в неговата среда се издига поклонническата църква Успение Богородично, където се сключват множество бракове.

Блед е едно място за бягство от напрегнатото ежедневие, а красотата му ще ви накара да се върнете отново.

9 Белград (Сърбия)


Един от най-големите градове на Балканския полуостров със сигурност има какво да ни поднесе. Наемете си велосипед (или си носете собствения) и започнете обиколката си от най-бохемския квартал на града – Скадарлия. Денят ви може да стартира с кафе в прочутите кафенета, наричани тук „кафана“. След това, карайки покрай дунав ще достигнете до квартал Зумун, който е австро-унгарската част на града. Тук ще се почувствате сякаш сте се телепортирали от Сърбия в Австрия и ще видите абсолютно различна атмосфера от тази в центъра на Белград. По пътя можете да се отбиете в плаващите ресторанти и да опитате прочутата сръбска скара, докато се наслаждавате на гледката към стария град. В късния следобед можете да посетите една от най-големите крепости в Европа, намираща се в парка Карлемегдан. От там, по време на залеза ще ви спре дъха, тъй като слънцето се отразява от две реки – Сава и Дунав.

10 Пелумбаси (Албания)


Албания става все по-популярна за българите дестинация, а Дуръс е предпочитан за море през лятото. Тук обаче ще ви препоръчам да посетите село Пелумбаси, на час път от Тирана. От него, по еко пътека се стига до архeологическото съкровище на Албания – пещерата Пелумбаси. Около нея планините са стръмни и текат буйни реки. Преди няколко десетилетия, в пещерата италиански учени откриха останки от хора на възраст между 10 и 400 хиляди години преди новата ера. Носете си оборудването за пещерняци, най-малкото ботуши, фенер и каска!  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноИсторияСпорт и туризъмЗдравни съветиСнимкиАнкетиСоциални грижиПсихологияОбразованиеНормативни актовеОрганизации