Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Какво трябва да знаете, преди да се отдадете на туризъм в планината

Какво трябва да знаете, преди да се отдадете на туризъм в планината

Какво трябва да знаете, преди да се отдадете на туризъм в планината - изображение

Сънят под звездите в най-дивите места на България, заспиване със звуците на щурците или бълбукащия поток, пиенето на кафе, докато изгряващото слънце хвърля златна светлина върху лагера ви. Да, планинарството е толкова вдъхновяващо, колкото и звучи.

Планинският туризъм е един вид комбинация от къмпинг и туризъм, но дори и да сте опитен къмпингар, планинарството има с какво да ви изненада, затова е добре да знаете някои неща:

Влезте в добра форма

Много от излезлите за пръв път в планината се оплакват от болки в гърба и раменете, или от мехури по краката. Но ако предварителната ви подготовка е на ниво, тогава излетът ви ще бъде истинско удоволствие.

Тази подготовка не е толкова сложна, достатъчно е да имате достатъчно удобни обувки за планината и да правите леки разходки с раницата на гърба, около седмица или две преди реалното качване в планината. Не е нужно раницата да бъде натоварена толкова много, колкото при реалния излет, а и разходките могат да бъдат по-кратки. Просто постепенно увеличавайте тежестта и позволете на тялото ви да свикне с раницата на гърба ви. После ще ви бъде лесно.

Тествайте предварително екипировката си

Преди да се качите в планината, със сигурност ще искате предварително да знаете как се разпъва палатката, как се използва филтъра за вода и как се пали огън (или газов котлон). Създайте списък с най-важните неща, от които се нуждаете и се уверете, че знаете как да действате с всяко едно от тях, а и самото оборудване е здраво и всички части са му на място. Не е добре да отидете в планината и да установите, че спалния ви чувал е пробит или липсва част от палатката, която я държи разпъната.

Освен всичко това, добре е да се опитате да съберете цялото си оборудване в раницата, за да видите дали се побира там, а и да тествате тежестта му, тъй като ще се наложи да го носите доста време, преди да го свалите от гърба си.

Планирайте вашето планинско приключение

Малко проучване и планиране ще ви помогне да се уверите, че вашето приключение ще бъде забавно, безопасно и приятно. Много важно, намерете си приятели, с които да отидете в планината, така е по-лесно да си споделите основното оборудване и да не се налага да го носите сами.

След това изберете дестинацията, която е в рамките на вашите възможности за туризъм! Проучете карта на района, който искате да посетите и изчислете разстоянието, което ще трябва да провървите и височините, които ще се изкачват. Това е важно за вашия комфорт, тъй като може да бъдете неприятно изненадани.

Ако пътуването ви започва и завършва в различни точки, то трябва да помислите за транспорта до първоначалната. Друга опция е, да имате базов лагер, където да нощувате, а през деня да опитате нови неща като хайкинг, катерене, риболов и други, които предлагат нашите планини.

Когато планирате дестинацията си, обърнете внимание на водоизточниците в района. Ако има наблизо чешма е лесно тъй като носенето на много вода в раницата не е удобен вариант. Все по-често планинарите използват специални филтри за вода, но трябва да има поток наблизо или кладенче.

Подгответе се и с топли дрехи и дъждобран, тъй като в планината времето може да бъде много променливо!

Дишайте дълбоко от кристалния въздух

Вече сте във форма, проверели сте оборудването и екипировката си и маршрутът ви е добре планиран. Запомнете нещо – поддържайте планинарската етика и пазете околната среда!

Винаги разполагайте лагера си на около 30 метра от водата и ако заравяте отпадъците си в земята, то нека да бъде на дълбочина поне 20-30 сантиметра и далеч от сладководни източници. Хартиените отпадъци се хвърлят в лагерния огън, макар че се разграждат. Добре е огънят да е ограден с камъни и за предпочитане, преди да заспите да го загасите, за да не причините пожар!

Това е от нас за днес, надяваме се да сме ви били полезни, а ние отиваме да приготвяме багажа си за уикенда.

Текст: Костадин Йочев

Снимка: Йордан Русев

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпорт и туризъмЗдравни съветиСнимкиПсихологияЛюбопитноАнкетиСпортСоциални грижиРецептиОбразованиеДиетиХранене при...НовиниНормативни актовеОрганизации