Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да изберем подходящи спортни обувки

Как да изберем подходящи спортни обувки

Как да изберем подходящи спортни обувки - изображение

Може би едно от най-важните неща, когато подготвяме екипа си за тренировка, е да изберем подходящи спортни обувки. Макар на външен вид повечето спортни обувки, наричани още маратонки, да изглеждат подобно, те могат да имат съществени различия в това как поддържат ходилото и глезена, вида на подметката, теглото и изполваните материали. Тези различия са свързани с натоварването на ходилото в съответния спорт, което означава, че не е никак подходящо да играете футбол и тенис с обувки за джогинг или аеробика. В противен случай рискувате да си докарате проблеми не само с ходилата, но и с коленните, тазобедрените стави и гръбначния стълб. Също така неподходящите обувки са причина за силно болезнени кожни мехури, натъртвания и травматизиране в областта на ходилата и глезите, заради които може да се наложи прекъсване на тренировките. Поради тези причини инвестирането на средства в качествени спортни обувки е един от най-оправданите разходи, който може да ви спести много проблем.

Футболни обувки

 

Въпреки, че при аматьорска игра на футбол всеки обува каквото има във вкъщи, това не е правилно, особено при използване на твърд терен. Това важи в най-голяма степен за хората, които редовно играят футбол и така поемат значителни натоварвания с ходилата. Футболните обувки трябва да са анатомични, леки, с добра подметка и сцепление и да пасват идеално на крака. Ако са прекалено свободни се увеличава значително риска от образуването на мехури и мазоли, а ако са тесни - рискът от врастване на нокът. Показателно за това дали обувките са подходящи е отсъствието на каквито и да е следи от натиск и протриване след игра. Когато се касае за футбол на трева е най-добре да се използват т. нар. бутонки, които са специално пригодени за такъв терен.

Тенис и скуош обувки

 

За ракетните спортове като тенис и скуош е най-добре да се използват обувки произведени специално за тази цел. Това е така, защото в тениса има резки движения, подскоци в страни и честа смяна в посоката на движение. Затова и спортните обувки при игра на тенис трябва да имат нужната стабилност в странична посока и добра абсорбираща подметка. Обикновено тенис обувките са по-стабилни и по-тежки от стандартните маратонки за бягане, като предната им част е конструирана за постоянни резки спирания и тръгвания. В зависимост от вида на настилката при различните ракетните спортове се подбира и твърдостта, грайфера и конструкцията на подметката.

Маратонки за баскетбол

 

В баскетбола е най-важно обувките да комбинират гъвкавост и добра странична стабилност. В много от случаите тези спортни обувки са направени така, че да обхващат глезена и имат специални амортизиращи подметки. Използването на спортни обувки с тънка подметка или без добра стабилизация крие риск от навяхване на глезена и различни контузии на ходилото.

Маратонки за аеробика и фитнес

 

При този тип тренировки има може би най-голяма свобода на избор в спортните обувки. Изискването е те да са леки, удобни, гъвкави и с абсорбираща подметка. Когато се касае за вдигане на тежести се акцентира върху стабилната, равна, не хлъзгаща се подметка, а при аеробиката - на доброто абсорбиране на ударите в земята.

Маратонки за бягане

 

Също както и при играта на футбол, бягането с неподходящи спортни обувки е често срещано и може да доведе до множество проблеми. Най-важното за обувките за бягане е те да са гъвкави, удобни, леки и с добра подметка. При бягане с твърди и неудобни обувки могат да се образуват кожни мехури, раздразнения, тендинит и бурсит на ахилесовото сухожилие и други проблеми. Не рядко в следствие от бягане с тънка или твърда подметка се стига до плантарен фасциит, контузия на меките тъкани на петата, ошипявания, периостит на тибията, стрес фрактури и други сериозни травми. Затова, ако искате да се защитите максимално от травми е най-добре да посетите специализиран магазин за спортни обувки, където да ви препоръчат подходящ за вас модел. В тези магазини има и специални лекоатлетически модели за бягане на писта, познати като шпайкове.

Туристически обувки

 

Напоследък обувките за туризъм стават все по-популярни и заемат голяма част от пазара за спортни стоки. Благодарение на своята издръжливост и ергономия, някои от тях са предпочитани дори като ежедневни обувки. Съществува обаче съществена разлика между различните видове туристически обувки, в зависимост от терена и прехода, който смятаме да направим. Ако се касае за кратка разходка в планината, Ви трябват преди всичко удобни и стабилни обувки, с анатомични стелки, леко повдигната пета и добър грайфер. Ако терена е по-тежък, с изкачвания и спускания, е най-добре обувките да обхващат и глезена. Когато говорим за дълги преходи е най-добре да инвестирате в добри туристически обувки за ходене. Те са леки, супер издръжливи, водоустойчиви и стабилизират ходилото. Именно заради риска от контузии, едно от най-важните неща при планинските преходи през труден терен са добрите туристически обувки.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Нормативни актовеНовиниТестовеСнимкиСоциални грижиАнкетиПсихологияРецептиОбразованиеЛеченияОрганизацииВидеоИнтервютаФизиологияЗаведенияДиетиСпециалистиПроизводителиБотаника