Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Рани Травматични кожни мехури при спорт (пришки)

Травматични кожни мехури при спорт (пришки)

Травматични кожни мехури при спорт (пришки) - изображение

Един от честите проблеми при много атлети е появата на травматични кожни мехури, познати още като пришки. Този проблем се причинява от механичното триене на кожата със спортната екипировка и се среща често в при маратонци, тенисисти, тежкоатлети, футболисти, бейзболисти и др.

Какво представляват травматичните кожните мехури и какви са причините за тях?

Кожните мехури представляват меки торбички по кожата, изпълнени с бистра (серозна) течност или кръв, които се получават вследствие от отлепянето на епидермиса от дермата. Най-често пришките се получават в областта на ходилата или дланите в зависимост от практикувания спорт. Причините за появата им са свързани най-вече с изпотяването и постоянното механично дразнене, при което кожата се зачервява, а впоследствие се образува мехурче. Най-застрашени от образуването на мехури по ходилата са маратонците и спортистите в спортове, при които има рязка смяна в посоката и спирания, като баскетбол, футбол, волейбол и тенис.

Лечение на травматични кожни мехури

Лечението има за цел да предпази от инфекции, да ускори процеса на заздравяване и да намали болката. Самата болка се получава най-вече вследствие на това, че течността в мехурчетата притискана нервните окончания за болка. Затова много често спортистите сами пукат мехурчетата и махат кожата, която ги покрива. Това не е правилно поради две причини. От една страна се нарушава целостта на кожата и така се отваря входна врата за инфекции, а от друга нервните окончания остават открити и болката се усилва. Поради тези причини, при мехурчета пълни с течност, тя може да бъде премахната, но това изисква спазването на редица правила за асептика и антисептика и затова е добре да се направи само при наличието на нужните условия. Мехурите пълни с кръв не е желателно да се пукат, поради повишения риск от инфекция.

При първи симптоми на зачервяване и болезненост

 • Поставете дебела лепенка или пластир за мехури на засегнатото място. За по-голяма стабилност, тя може да се закрепи допълнително с атлетичен тейп;
 • Сменете чорапите, ако те са мокри. Това може да се направи само, ако дадения спорт позволява прекъсване за почивка;
 • Поставете вазелин на зачервеното място. Вазелинът има за цел да намали триенето и така да облекчи болката. Той е временно решение, защото от топлината бързо се разтапя, но може да донесе значително облекчение;

При вече образувал се мехур пълен с бистра течност

 • Измийте мястото на пришката с антибактериален сапун и подсушете внимателно;
 • Използвайте стерилна игла за спринцовка или стерилизирайте обикновена игла на огън;
 • Внимателно притиснете от едната страна мехурчето докато се издуе в противоположната посока;
 • Пробийте малък отвор в издутата страна, достатъчен за изтичането на течността вътре
 • Със стерилна марля притиснете докато течността изтече;
 • Намажете с антибиотичен крем и покрийте с "дишащ" пластир или марлена превръзка;

При вече спукан кожен мехур

 • Важно е да запазите мястото чисто и да го предпазите от инфекция;
 • Почистете мястото внимателно с антибактериален сапун и го подсушете;
 • Намажете мястото с антибиотичен крем;
 • Ако има останала кожа я изтеглете и покрийте образувалата се раничка;
 • Поставете дишаща стерилна превръзка;
 • Проверете след няколко дни, за да отстраните мъртвата кожа;

Превенция от появата на травматични кожни мехури

Ключът към предотвратяването на кожни мехури е да се намали триенето и потенето в областите, в който те се появяват най-често. За целта е важно да се носят подходящи спортни обувки и да се използват чорапи, който да омекотят механичните въздействия върху кожата и да я запазят суха.

Спортен тейп - В много от спортовете се използва спортен тейп, който има за цел да предпази кожата от механични въздействия. Използва се нееластичен спортен тейп с цинков оксид, който се поства на най-рисковите за образуването на мехури зони, като пета, пръсти, странична част на ходилото и др.

Чорапи - Някои спортисти поставят два чифта чорапи с цел те да омекотят триенето, но по-добрия вариант е използването на спортни чорапи срещу поява на мехури. С тях ходилата остават сухи, което намалява риска от появата на пришки

Спортни обувки - Трябва да се носят подходящи спортни обувки с точния размер. По-малкият и по-големият размер, както и носенето на нови обувки, увеличава риска от образуването на мехури.

Ръкавици - В спортовете като вдигане на тежести, бейзбол, тенис, спортистите могат да използват специални ръкавици, които да предпазят кожата на ръцете.

Лубрикант - Може да се постави някакъв лубрикант като вазелин върху кожата, който да намали триенето.

Пудра против изпотяване - За намаляването на изпотяването и поддържането на ходилата сухи може да се използват различни пудри и спрейове.

Пластири - Могат да се използват специални пластири против образуването на мехури, които имат както превантивно действие, така и помагат при вече образували се такива. При спукани мехури, се използват пластири имитиращи кожата и действащи като "втора кожа"

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлХранене при...НовиниМикробиологияПатологияЛюбопитноСнимкиФизиологияБотаникаИсторияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиНормативни актовеПроизводителиЗаведенияВидеоСпорт