Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Инциденти и увреждания от външни физични фактори Топлинни изгаряния и инциденти в спорта

Топлинни изгаряния и инциденти в спорта

Топлинни изгаряния и инциденти в спорта - изображение

Под влиянието на външните физически фактори се получават някои инциденти и увреждания. В спорта едни от честите инциденти и увреждания са под въздействието на високата температура.

Термични изгаряния: Срещат се по-често при автомобилните и мотоциклетни спортове. Тежестта на термичните изгаряния се определя от засегнатата повърхност и от тяхната степен. Настъпват тежки усложнения и промяна в общото състояние, ако засегнатата повърхност е повече от 15%. При оказването на първа помощ е необходимо да се премахнат обгорелите дрехи на пострадалия, дават се обезболяващи медикаменти, използват се намазващи средства като дефламол, необходимо е да се приемат големи количества течности. След като е извършена първата помощ, пострадалият се откарва в най-близкото лечебно заведение.

Слънчеви изгаряния: често срещани са в спорта и се причиняват от действието на ултравиолетовите лъчи. Тяхната изява започва до 3-4 часа след облъчването и достига максимума си след 8-12 часа. Има две степени на слънчево изгаряне. При спортистите, които посещават планината зимата може да се получи засягане на очите и очната лигавица, поради високия отражателен коефициент на леда. Могат да се възпали лигавицата на окото и да се получи конюнктивит, и да се смути зрението - "снежна слепота". Необходимо е спортистите да вземат предпазни мерки като носенето на специални очила.

Топлинни крампи могат да се получат при спортуване в условия на висока температура. Засягат се най-често големите мускули на долните крайници. Тези крампи са вследствие на дехидратацията, породена от обилното изпотяване. За да се предотвратят тези крампи е необходимо да се приемат много течности и специални напитки, които да снабдяват организма с електролити (натрий, калий, магнезий).

Топлинната преумора може да се развие вследствие на продължителна и интензивна тренировка при висока температура на въздуха и когато спортиста не е аклиматизиран към тези условия. Както топлинните крампи, така и топлинната преумора се дължи на дехидратация и загуба на важни за организма електролити. При този случай, за да се възстанови влошената работоспособност на спортиста му се дават много течности и се извежда на проветриво и прохладно място.

Топлинният удар се получава в резултат от прегряване на организма. Когато телесната температура е над нормалните граници, въздухът е с голяма влажност и без движение, физическата активност е усилена и е неправилно подбраната екипировка тогава организмът е предразположен към получаването на топлинен удар. Нарушени са терморегулаторните механизми, като се блокира топлоотдаването. Поради високата влажност на въздуха отделената пот не може да се изпари и след това да се охлади тялото. Носенето на ветрозащитни дрехи не позволява конвекцията на въздуха.

Симптоми на топлинния удар: Започва се с покачване на телесната температура, силна жажда, зачервяване на лицето и кожата, учестен пулс, дишането е ускорено и повърхностно, главоболие, обща слабост, световъртеж, замъгляване на съзнанието. Поради хипертермията се нарушават функциите на централна нервна система и крайният резултат от прегряването е загуба на съзнание и припадък.

Първа помощ при топлинен удар: Необходимо е бързо пренасяне на спортиста на хладно и проветриво място, поставяне на главата му на високо, сваляне на екипировката му и след това прилагане на студени компреси. След като спортист е претърпял топлинен удар е необходимо да прекрати тренировките за около една седмица.

Слънчев удар: В резултат от продължителното нагряване от слънчевите лъчи на главата и тила се получава слънчев удар. При повишаването на температурата на кръвта в областта на мозъчното кръвообращение, разширяването на мозъчните и менингеалните кръвоносни съдове се получава повишаване на вътречерепното налягане. Вследствие на това се нарушава функцията на главния мозък.

Симптомите при слънчевия удар: повишава се телесната температура, зачервява се кожата, ускорява се пулса, дишането е повърхностно и учестено. Спортистът се оплаква от главоболие, гадене, виене на свят. Често се стига до загуба на съзнание и припадък.

Първата помощ е както при топлинния удар.

Колоездачите и маратонците са едни от най-застрашените от слънчев удар. Необходимо е при тренировките и състезанията да носят бели шапки и да приемат много течности.

Вижте още:

Вредно въздействие от топлина и светлина МКБ Т67

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноТестовеАлт. медицинаСпортЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлСнимкиКлинични пътекиЛеченияНовиниАнкетиВидеоИсторияБотаникаМикробиологияПатологияФизиологияСпециалистиНормативни актовеИзследванияПроизводителиЗаведения