Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Травми в тениса

Травми в тениса

Травми в тениса - изображение

Спортните травми в тениса създават не по-малко здравословни проблеми на играчите от тези в контактните спортове. Често спортните травми са причина за лошата спортна форма на тенисистите и дори прекратяване на спортната им кариера. При тениса острите спорни травми на опорно-двигателния апарат обхващат 50% от всички травми, като в най-голяма степен се засягат гривнените, лакътните, глезенните и коленните стави. Друг голям проблем при играчите на тенис са хроничните травми на мускулите, сухожилията и ставните връзки, които заемат другите 50% от травмите на опорно-двигателния апарат. Едно от типичните за тениса хронични заболявания е латералният епикондилит, познат като "тенис лакът". Поради резките спирания, смяна на посоката и скачания в тениса, често се засягат и долните крайници и най-вече глезенните и коленните стави.

Травми в областта на горните крайници

Тенис лакът - Повтарящите се движения с ракетата причиняват стрес на мускулите и сухожилията в областта на ръката. Вследствие на това, в залавното място на мускулите на предмишницата може да се получи хронично възпаление, познато като латерален епикондилит или "тенис лакът". Това заболяване се явява сериозен проблем за тенисистите, поради това че изисква дълъг период на лечение и много често се поява отново.

Навяхване на китката - Една от често срещаните остри травми в тениса е навяхването на китката. Най-често тази травма се появява вследствие на неправилен или прекомерен удар с ракетата. Това е свързано със значителна болка в областта на китката, а понякога и цялостно разкъсване на ставни връзки в областта на гривнената става.

Ганглионова киста - Често без никаква явна причина в областта на китката се образуват меки образувания наричани ганглионови кисти. Поради множеството движения на китката при тенис, ганглионовата киста може да създава дискомфорт или да ограничава обема им. Това изисква оперативното отстраняване на кистата и носене на накитници с цел превенцията на повторната им появата.

Травми на ротаторния маншон - Травмите в областта на рамото са едни от най-честите при тенисистите. Голямото натоварване на рамото и ротаторните движения в голям обем създават предпоставки за травми на мускулите от ротаторния маншон, стабилизиращи раменната става. Ако травмите на ротаторния маншон не се лекуват може да се стигне до хронично възпаление, раменен импинджмънт и руптура на сухожилия. Също така травмите на ротаторния маншон водят до мускулен дисбаланс и ограничаване на движенията на ръката в рамото.

Раменен импинджмънт (Impingement Syndrome) - Състоянието, при което се получава болка в областта на рамото вследствие на притискане на меките структури в субакромиалното пространство. Това състояние е свързано с възпалителни процеси в областта на рамото, които често засягат както ротаторния маншон, така и субакромиалната бурса. Раменният импинджмънт може да е част от развиващ се периартрит на раменната става.

Травми в областта на долните крайници

Пателарен тендинит - Поради множеството скокове в тениса, колената са изложени на голямо натоварване. Вследствие на това може да се развие хронично възпаление на пателарното сухожилие, което е свързано с болка под колянното капаче. Както при всички други миктотравматични увреждания, лечението е продължително и изисква временно спиране на тренировките. Болката в коляното може да се получи, също така, в вследствие на хондромалация на капачето, артроза на коляното и др.

Увреждане на кръстните връзки на коляно - Травматичното увреждане на кръстните връзки при тенис се получава вследствие на лошо приземяване съчетано с ротационни сили в коляното. Отнася се към сериозните травми в спорта и много често е в комбинация с разкъсване на менискус. В почти всички случаи разкъсването на връзките на коляното изисква оперативно лечение, последвано от интензивна рехабилитация.

Разтежение на прасеца - Мускулните травми в областта на прасеца са най-често вследствие от резки движения или намалена еластичност на мускулатурата на подбедрицата и ахилесовото сухожилие. Поради тази причина добрата загрявка и стречинг упражненията са важна част от профилактиката на разтеженията на прасеца и не бива да се пропускат.

Счупване на костите на подбедрицата - Една от тежките травми в тениса, причина за прекратяването на не една спортна кариера. Най-често се получава при приземяване на страни върху единия от двата крака, при което се счупват едната или двете кости на подбедрицата. Възстановяването от такава травма е изключително трудно и в повечето случаи изисква множество хирургични операции.

Навяхване на глезена - Често срещан проблем при тенисистите е навяхването на глезена. Това най-често се получава при лошо приземяване със супинация на ходилото. Травмата е много болезнена и в някои случаи може да е съчетана с фрактури в областта на глезенната става.

Плантарен фасциит - Вследствие на голямото натоварване на ходилата може да се получи възпаление на плантарната фасция на ходилото. Това най-често е хроничен процес проявяващ се със значителна болка в долната задна част на ходилото, изискващ продължително лечение.

Превенция на спортните травми в тениса

За предотвратяването на спортните травми в тениса е необходимо да се спазват общите правила за профилактика на спортните травми. Това включва добра загрявка преди тренировка, добра спортна форма, упражнения за стречинг, добра екипировка и др. В много от случаите за повишаване на стабилността на китките и колената се използва спортен тейпинг. Популярна разновидност на тейпинга използван във възстановяване на почти всички спортни травми е кинезиотейпингът.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияСпорт и туризъмХранене при...ЛайфстайлПсихологияНовиниЗаболявания (МКБ)ИсторияОрганизацииСпециалистиИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеБотаникаАнкетиЗаведения