Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Увреда на периферните нерви при спортисти

Увреда на периферните нерви при спортисти

Увреда на периферните нерви при спортисти - изображение

При различните открити и закрити травми в различните отдели на човешкото тяло могат да се увредят и периферните нерви. По механизма на увреда се различават - сътресение, контузия, частично или пълно анатомично прекъсване на периферни нерви.

При травматичния неврит има повреждане на миелиновата обвивка на нерва или на самия аксон, получено от закрита травма. Той се получава при дисторзия на междупрешленни стави, притискане на коренчетата на гръбначномозъчните нерви. Най-често засягани са периферните нерви на горните крайници и след това на долните крайници и раменния сплит. При резки движения може да се получи преразтягане на периферните нерви. Периферните нервни могат да бъдат разкъсани при рани, което води до двигателни, сетивни или смесени парези.

Периферните нервни увреди не са рядко явление в спорта. Те се свързват с увреждане на аксиларния нерв, изкълчване на гленохумералната става, прободни и огнестрелни рани.

Клинична картина при увреда на периферните нерви:

При този вид травми спортистите получават изтръпване, мравучкане в засегнатата област. Тези симптоми изчезват до няколко дни след прилагането на физиотерапевтични процедури. При пълното прекъсване на някои от периферните нерви се установява вяла атрофична парализа. Мускулният тонус е отслабен, сухожилно надкостните рефлекси са понижени или липсват, липсва и сетивност. Когато нервът е прекъснат частично след травмата се появяват симптоми като при пълното прекъсване. Появява се силна болка, трофични разтройства, каузалгия, изпотяване и парези.

Диагностика при увреда на периферните нерви:

За уточняване на диагнозата се извършва електромиографско изследване.

Лечение при травми на периферните нерви при спортисти:

Лечението преди всичко се определя от механизма на нараняване.

  • При частично засегнатите нерви лечението е консервативно. Пострадалите се оставят да се възстановяват само с помощта на физиотерапевтични процедури и кинезитерапия.
  • При пълно анатомично прекъсване на нервите, причинено от разкъсвания или проникващи наранявания трябва да се приложи хирургична интервенция.

Лечението на други пълни наранявания на нервите зависи от това дали патофизиологичната увреда се смята за аксонотмезис, невротмезис или невропраксия.

  • При невропраксия (травматично увреждане на нерв, който запазва нервните си влакна, но тяхната функция е нарушена) може да се очаква възстановяване след няколко седмици.
  • При наличие на аксонотмезис (прекъснати са аксоните, но шмановите им обвивки са запазени) по-вероятно е засегнатите участъци да се възстановят спонтанно.
  • Невротмезис (разделяне на нервен сплит или пресичане на периферни нерви) се лекува по-скоро оперативно.

Много от пациентите развиват невропатична болка в допълнение към двигателните и сетивни нарушения. Някои пациенти е лека болка могат да бъдат лекувани с нестероидни противовъзпалителни средства. Пострадалите спортисти с умерено тежка болка обикновено се повлияват от ниски дози трициклични препарати като нортриптилин или антиепилептични лекарства. При силна болка са необходими по-силни аналгетици като осикодон и трамадол.

Рехабилитация и възстановяване след травми на периферните нерви при спортисти:

При спортистите е необходимо възстановяването да се ускори и те да бъдат върнати към игра в най-скоро време. В зависимост от тежестта на увредата възстановителния период е с различна продължителност. Пълното функционално възстановяване на засегнатия крайник се разделя на три периода: фаза на липса на активни движения, фаза на поява на активни движения и фаза на дефинитивни промени. В тези фази възстановителните средства са различни. Най-използвани са общоразвиващите упражнения, електростимулациите и ПНМУ (проприоцептивно нервно-мускулно улесняване), избирателен масаж, подводна гимнастика.

При пострадалите, които имат някаква деформация след травма е добре да използват подходящи помощни средства като шини (за повдигане на китката или стъпалото, при увреда на седалищния и перонеалния нерв).

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаНовиниЛеченияСпортБотаникаХранене при...ФизиологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиОрганизацииНормативни актовеИзследванияСпециалистиИсторияКлинични пътеки