Начало Спорт Влез във форма Профилактични и лечебни упражнения 8 йога пози срещу болките по хода на седалищния нерв

8 йога пози срещу болките по хода на седалищния нерв

8 йога пози срещу болките по хода на седалищния нерв - изображение

От доста време искам да напиша този материал, тъй като в редакционната ни поща и в съобщения в социалните мрежи доста от нашите читатели се оплакват от болка, която започва от долната част на гърба и се спуска по крака, а именно това е хода на седалищния нерв. Този нерв е най-дългият в човешкото тяло, започвайки от основата на гръбначния стълб и достигайки до ходилото.

Почти половината от човечеството по Земята е получавало проблем със седалищния нерв, като при някои този проблем има дори хроничен характер, а други само са усещали лек дискомфорт с мравучкане в краката или слабост в коленете.

Симптоми при проблем със седалищния нерв

  • Болка по пътя на седалищния нерв – долната част на гърба, седалището, задната част на бедрата и прасците;

  • Умора, скованост, загуба на чувствителност в краката и ходилата;

  • Чувство сякаш ви е ударил ток, изтръпване, изгаряне, изтръпване, прищипване или убождане;

  • Чувство на слабост в коленете, стигащо до невъзможност да се изправите, след продължително седене;

  • Пропадане на ходилото – състояние, при което не можете да свиете глезените си достатъчно, за да ходите на пети;

  • Намаляване на рефлексите в коляното и ахилесовото сухожилие;

8 йога пози срещу болките по хода на седалищния нерв

Усукване на торса от стоеж

Това е страхотна поза за онези от вас, които не са достатъчно гъвкави, за да започнат с по-сложните йога упражнения. Поставете единия си крак върху стол и поставете горната част на дланта на срещуположната ръка от външната страна на коляното му (лява ръка върху дясно коляно и обратно)! Другата ви ръка стои подпряна на бедрото. Завъртете горната част на тялото си възможно най-много по посока на вдигнатия крак, като бедрата ви трябва да сочат напред, след което задръжте в тази позиция за 30 секунди! След това сменете краката и повторете за нови 30 секунди!

Придърпване на коляно към гърдите от лег

Легнете по гръб и свийте едното си коляно към гърдите, обхванете го с две ръце и го придърпайте добре, така че да усетите разтягането в седалищните мускули! Другият ви крак трябва да бъде добре изпънат, а раменете плътно прилепени към земята. Отново задръжте за 30 секунди! След това сменете краката и продължете за още 30 секунди.

Усуквания със свити колене от лег

Усуквания със свити колене от лег

Легнете на пода и разтворете ръцете си странично във формата на буквата „Т“! Без да отлепяте раменете си от пода, свийте коленете си и ги завъртете надясно. Задръжте се в тази позиция за 1 минута, след което се завъртете наляво за още 1 минута.

Усуквания с едно свито коляно

Легнете по гръб, държейки левия си крак изпънат, а десния свит в коляното! Изпънете дясната си ръка странично на тялото, а лявата поставете върху дясното коляно! Завъртете главата си към изпънатата ръка, след което завъртете долната част на тялото си наляво, притискайки свитото коляно с лявата ръка, за да улесните процеса! Опитайте се да не отлепяте раменете си от пода! Задръжте за 30 секунди, след което се обърнете на другата страна и повторете стъпките за още 30 секунди!

Поза висок ездач с усукване

Висок ездач със завъртане

Застанате с краката един до друг, заемете позиция "молитва", с ръце по средата на гръдния кош. Стегнете корема и опънете левия крак назад, така че дясното коляно да бъде директно над десния глезен. Издайте гърдите си напред, докато усуквате кръста надясно.
Поставете лакътя си от външната страна на десния крак, там, където се пада коляното ви. Погледнете нагоре към десния си лакът. Задръжте в тази поза за 5-8 вдишвания. Върнете торса към центъра и се върнете към основното положение. Повторете позата и с другата страна на тялото си.

Ардха Матсйендрасана

Ардха Матсйендрасана

Тази поза се изпълнява от седнало положение със завъртане на горната част на гръбначния стълб спрямо долната. Започва се от седеж с изпънати крака и ръце встрани на тялото. Единия крак се придърпва към тялото, свива се в коляното и се кръстосва над другия. След това долния крак се прибира към тялото. Издишва се и тялото се завърта в посока на повдигнатия крак. Завъртането трябва да е по цялата дължина гръбначния стълб (усукване от пъпа), а не само от кръста, а гърбът да е изправен. Погледът и главата следват движението. Едната ръка се поставя на пода и стабилизира тялото, другата се фиксира на повдигнатия крак. В тази поза се остава за около минута или няколко вдишвания и издишвания, след което по обратен ред се стига изходно положение и се повтаря за другата страна.
Позата подпомага ротационните движения между прешлените в малките стави и така се премахват различни блокажи между тях.

Поза котка/крава

Котка/крава

* с поставяне на курсора на мишката върху снимката ще видите преместването от поза котка в крава и обратно

Започнете в позиция Маса — на колена и длани! За да застанете в позиция Котка, приберете корема, издишайте, извийте гърба нагоре като арка и спуснете главата между ръцете! След това вдишайте и се върнете до изходно положение, но не спирайте, а спуснете корема надолу, повдигнете глава напред и нагоре! Направете няколко плавни преливания, като във всяко крайно положение задържайте за по 30 секунди!

Детска поза

Детска поза

Позата се изпълнява от колянна опора като има различни вариации в положението на ръцете. Тялото и тазът се изтеглят назад и се сяда върху петите. Издишва се и тялото се спуска максимално надолу между бедрата, като ръцете остават изпънати напред. Главата е опряна в пода, тялото и гърба са отпуснати.
Тази поза цели пълна релаксация и е чудесен завършек на практиката по йога за облекчаване болките по хода на седалищния нерв. Чрез отпускането на мускулите на гърба и седалището тя помага за издължаване и деблокиране на гръбначния стълб и тазобедрените стави, а равномерното дишане допълнително спомага за пълно премахване на напрежението в цялото тяло. Задръжте се за 1 минута!

Текст: Костадин Йочев

Фотограф: Пламен Георгиев

Модели: Елиза Трайкова и Мира Дживанмукти (Йога студио Ахимса)

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноБотаникаХранене при...ФизиологияОрганизацииАлт. медицинаСнимкиНормативни актовеИзследванияПсихологияИсторияСпециалистиКлинични пътекиНовиниСпорт и туризъмИнтервютаЗаведенияВидео