Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Увреждания на гръбначния мозък при спортисти

Увреждания на гръбначния мозък при спортисти

Увреждания на гръбначния мозък при спортисти - изображение

Нараняванията по време на различните видове спорт са отговорни за голяма част от уврежданията на гръбначния мозък. Този вид увреждане може да бъда причинено от някакъв удар. Във всички видове спорт може да има падане, удар от друг участник или с някакъв предмет, но в някои спортове има по-висок риск от други.

  • Гимнастика.
  • Хокей.
  • Футбол.
  • Ски и сноуборд.
  • Автомобилни и мотоциклетни състезания.

Причини за възникване на гръбначномозъчни увреждания:

Гръбначния мозък може да бъде увреден вследствие на фрактури на гръбначния стълб и при някои по-тежки негови наранявания. Някои наранявания засягат само гръбначния мозък без нарушаване на нервните елементи, докато други наранявания могат да предизвикат неговото частично или пълно прекъсване.

Едни от най-честите причини за гръбначномозъчните увреждания са пътнотранспортните произшествия, моторните превозни средства също носят риск, проникващите наранявания с нож или пистолет. В доста от спортните състезания по конна езда, хокея и футбола се получават наранявания на гръбначния мозък.

Пълното прекъсване на гръбначния стълб означава, че гръбначния мозък няма никаква моторна и сетивна функция под нивото на увредата. При частичното или непълно увреждане гръбначния мозък предава някаква информация, крайниците могат да се предвижват и сетивната функция не е изгубена.

Диагностициране на гръбначномозъчни увреждания:

Ядрено-магнитен резонанс на гръбначния мозък е най-предпочитаният метод за диагностика.

Лечение и възстановяване след гръбначномозъчни травми при спортисти:

Лечението включва стабилизиране на пострадалия с външни ортези - яка, жилетка, презрамки. Доста често се налага хирургична интервенция. Операцията се извършва от неврохирург или ортопед, който поставя пластинки, винтове, костни присадки. Като част от оперативното лечение може да бъде и отстраняването на кост, и да се премахне натиска, който причинява върху гръбначния мозък. Престоят в болницата през ранния възстановителен период е задължителен. През него се цели предотвратяване от някои усложнения, които могат да настъпят, като декубитални рани, дихателна недостатъчност, образуване на белодробна емболия, поради кръвните съсиреци в долните крайници. Веднага след като пострадалият се стабилизира ще започнат интензивни терапии и процедури. Включват се физикална терапия, кинезитерапия, които най-често се извършват в специални рехабилитационни центрове. Тези центрове целят да укрепят мускулите, да възстановят нормалната функция на организма, обучението на пациентите как да се придвижват с помощни средства. Приоритет е и лечението на спастичността и болката, грижата за отделителната система и сексуалната функция, които съпътстват този вид наранявания. Прилагат се лекарствени средства, които могат да стимулират регенерацията и да облекчат болката по време на острата фаза.

Предотвратяване на уврежданията на гръбначния стълб в спорта:

Въпреки, че във всеки спорт има известна доза риск от увреждания, има какво да се направи да се предотвратят сериозните наранявания. Най-добрият начин е да бъдете внимателни и в кондиция, да се носят необходимите екипировки и спортни пособия. Прекарвайте време в изучаване на правилната техника и вземайте участие в спортните занимания, когато сте добре отпочинали и съсредоточени.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниАлт. медицинаИсторияЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияЛеченияСнимкиКлинични пътекиХранене при...ПсихологияЛайфстайлБотаникаВидеоИнтервюта