Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Футволей

Футволей

Футволей - изображение

Футволей е хибриден спорт между футбол и волейбол, който е създаден в Бразилия през 1965 година. Тогава съществува забрана да се играе плажен футбол на Копакабана и това кара Октавио де Мораес да пренесе футболната топка на игрището за волейбол. В началото отборите са с по петима играчи, но предвид значителните им футболни умения (всички те са професионални футболисти), топката рядко пада на пясъка и почти е невъзможно да се отбелязват точки, постепенно тимовете се редуцират до двама играчи. Днес, професионалните футболисти също участват в мачове по футволей, но най-вече за забавление или за промоция на различни продукти. Някой от най-известните играчи, които практикуват или са практикували този спорт са Роналдиньо, Ромарио, Роналдо, Единьо, Жуниор и Едмундо.

Видеоклипът е създаден от Българска Федерация по Футволей

Правила

Футволеят комбинира правилата на плажния волейбол, с правилата за боравене с топката от футбола. По същество, този спорт е в голямата си част именно плажен волейбол, с изключение на това, че играчите нямат право да играят с ръце.

Международни правила

Точки се присъждат, ако топката падне на земята, при грешно отиграване на топката (например две последователни докосвания от един играч) или при невъзможност за връщането ѝ над мрежата. Мачовете могат да се играят до 18 точки в полза на единия отбор или в 3 сета до 15 точки (третия е до 11 точки). Полето е с размери 9 на 18 метра (старите размери на плажния волейбол), а височината на мрежата зависи от състезанието. Официалната при мъжете е 2,2 метра, а при жените е с 20 сантиметра по-ниска.

Правила на Про Футволей Тур

Този професионален тур се провежда в САЩ, като неговите правила са създадени така, че да направят играта по-бърза, агресивна и интересна за зрителите. Някой от по-значимите разлики са, че мрежата е висока 2,05 метра, няма наказание за докосване на мрежата с топката при сервиз, могат да се печелят по 2 точки три пъти в сета, ако топката е изпратена в полето на противника със задна или странична ножица или с прав ножичен удар, а също така и полето е по-малко – 17,37 на 8,70 метра.

Международно разпространение

От създаването на футволея в Бразилия, този спорт бързо печели популярност в международен план и се разпространява в Европа, САЩ и Азия. Първото международно състезание извън страната, в която е създаден е САЩ, като така се дава тласък за растежа. Събитията обикновено се провеждат в градовете с излаз на море, включително Испания, Португалия, Великобритания, ОАЕ, Франция, Холандия, Аруба, Тайланд, ЮАР, Парагвай и Бразилия. На Балканският полуостров също се провеждат професионални състезания, като с гордост можем да заявим, че България е пионер на този спорт. По-късно се включват Гърция и Хърватска.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт