Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Джитбол

Джитбол

Джитбол - изображение

Джитбол е хибриден спорт, който комбинира в себе си футбол с тенис. Създаден е през 1920 година, като първо става популярен в страните от Централна Европа. Може да се играе както в зала, така и на открито, като полето е разделено на две половини от ниска мрежа. Всеки един от отборите се опитва да изпрати топката в полето на противника си, като играчите имат право да използват всяка една част от тялото, с изключение на ръцете. Изпращането на топката трябва да бъде достатъчно точно, за да се затрудни другия отбор и той да не успее да върне коженото кълбо.

Правилник при джитбола

Мачовете могат да бъдат играни от отбори с един, двама или трима играчи, като от тук произлизат и разликите в правилата:

Сингъл – един играч; две докосвания на топката; позволено е падането на топката на земята веднъж; игрище с размери 9 х 12,8 метра

Двойкидвама играча; три докосвания, но без един играч да има право на 2 последователни; едно падане на топката на земята при мъжете и 2 при жените и юношите; поле с размери 9 на 12,8 метра

Тройки – трима играча; три докосвания на топката; едно падане на топката на земята при мъжете и 2 при жените и юношите; поле с размери 9 х 18 метра.

Играе се до 11 точки с 2 точки разлика. Максималния резултат може да бъде 15-14. За спечелването на мача се играе до победа в 2 сета. Височината на мрежата е 1,1 метра и играчите нямат право да я докосват, в противен случай топката става притежание на другия отбор. Самата топка е с размерите на тази за нормалния футбол, но не е с шевове, а панелите (от кожа или синтетика) са залепени. Тя трябва да е достатъчно напомпана, за да може да отскочи при падане поне половин метър.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитноАнкетиСнимкиВидеоТестовеХранене при...НовиниЗдравни съвети