Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Сепак такроу

Сепак такроу

Сепак такроу - изображение

Сепак Такроу е изключително популярен спорт в източната част на Азия, като той е подобен на волейбола, с разликата че се играе крака, колене, гърди и глава и топката е по-малка от волейболната. Изпълнението на състезателите е изключително атрактивно, като и в атака и в нападение се правят задни и странични ножици, различни акробатични движения и удари дори от бойните изкуства. Сепак такроу силно наподобява спортове като футбол тенис, футволей, босабол и други.

 

Правилник и регулиране на сепак такроу

Размери на игралното поле

Сепак такроу се играе на корт, който е с подобни размери на този при бадминтона. Той е с размери 13,4 на 6,1 метра, а височината на залата (ако се играе на закрито) не трябва да бъде по-малка от 8 метра. Около всички странични линии трябва да има предвидено свободно пространство от минимум 3 метра. Кръгът, от където се изпълняват сервизите е с радиус 30 сантиметра, като центърът му се намира на 2,45 метра от задната линия на корта и на 3,05 метра от страничните.

Мрежата при сепак такроу

Тя може да бъде изработена от кабели или от найлонови нишки, като размера на „окото“ е от 6 до 8 сантиметра. Широчината ? е 0,7 метра, дължината ? не трябва да бъде по-малка от 6,1 метра, а филето ? е 5 сантиметра, като с него са обшити горната и страничните части на мрежата. Височината на поставяне на мрежата е 1,52 метра в средната горна част (за жените е 1,42 метра) и 1,55 метра при стълбовете (1,45 метра за жените).

Топката за сепак такроу

Оригиналната топка е направена от ратан или от синтетични влакна. Размерите при мъжете са между 42-44 сантиметра, а за жените са 43-45 сантиметра и имат тегло 170-180 грама и 150-160 грама съответно при мъжете и при жените.

Топката може да бъде в един цвят, многоцветна или в светещи цветове, но не и в такива, които могат да отвлекат вниманието на играчите и да им попречат. Топката може да бъде покрита от синтетичен каучук или меки и трайни материали, за да се намали въздействието от ударите в тялото на състезателите. Вида на материалите трябва да бъде одобрен от ISTAF, за да може топката да се използва във всякакъв ранг състезания.

Започване на играта и сервиз

Първият сервиз в мача се печели чрез жребий, а отборът взел първият сет има право да избере кой да изпълнява началния удар.

Сервизът трябва да се изпълни възможно най-бързо след съдийския сигнал, но ако играчът изпрати топката в противниковото поле по-рано, тогава сервизът се повтаря, а съдията предупреждава изпълнителя.

Сервизът се счита за редовен, когато топката премине в полето на противника, независимо дали е докоснала мрежата или не, като тя трябва да не излиза от очертанията на корта.

Точкуване

В груповата фаза на турнирите, мачовете се печелят от отборите, които са взели 2 от 3 сета, докато в елиминационната фаза и във финала се играе до спечелването на 3 от 5 сета. При равенство 2 на 2 сета, петият се играе до достигане на 8 точки от единият отбор. Точките се печелят при всяка грешка на противниковия отбор, като няма значение дали той сервира или посреща сервиза. Редовните сетове се играят до 15 точки с 2 точки разлика. При 14 : 14, сетът се печели от отбора направил 2 точки преднина или достигнал пръв до 17 точки (което събитие се случи първо).

Класирането в групите се определя от натрупаните точки (за победа се дава 1 точка, а при загуба 0), при равенство се гледат разликата в спечелените и загубените сетове, а след това следва точковата разлика.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм