Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Бойни спортове Хао Жихуа – ушу

Хао Жихуа – ушу

Хао Жихуа – ушу - изображение

Хао Жихуа известна още като Пати Ли е една от легендите на китайските бойни спортове. Тя започва да тренира ушу на девет години в спортната академия в Пекин, под ръководстното на Ву Бин, който е пионер на модерното ушу в Китай. В продължение на 15 години тя се състезава за световно известния отбор на Пекин, като печели с него титлите във всички дисциплини.

Хао Жихуа е единственият човек в историята на Китай, който печели 6 златни и 1 сребърен медал в един международен конкурс. Тя е една от едва двамата състезатели по ушу, които са включени в „Десетте най-добри спортисти на Китай“. Като цяло, тя има спечелени общо 80 медала от състезанията в кариерата си.

Освен ушу, Хао Жихуа изучава и Ян стила на бойното изкуство тай чи при майстор Ян Джън Дуо. Специализира направлението дълъг юмрук и боят с прав меч, копие, двоен меч и с кука.

След напускането на отбора на Пекин по ушу, тя получава стипендия от колежа в столицата на Китай за Учител по физическо възпитание. След завършването си остава да преподава в същия този колеж в продължение на две години. По-късно се премества в Бъркли, Калифорния и от 1990 година провежда тренировки по ушу, тай чи, багуа и е преподавател по английски и китайски в университета в Оукланд. 

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт