Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение 105-годишен французин постави нов световен рекорд по едночасово колоездене

105-годишен французин постави нов световен рекорд по едночасово колоездене

105-годишен французин постави нов световен рекорд по едночасово колоездене - изображение

105-годишният Робер Маршан постави нов рекорд в колоезденето на писта, като той измина 22 километра и 547 метра в ограниченото време от 60 минути. Разбира се, този рекорд се отнася за неговата възрастова група, за която рекордьорът с усмивка казва, че той се състезава сам със себе си, тъй като едва ли в света има други около неговите години, които се опитват да карат колело.

Рекордът бе поставен на колодрума в Сент Куентин ан Ивелин, западно от Париж, като Робер получи аплодисментите на стотици зрители, след като финишира. Той дори заяви, че е могъл да измине още повече километри за 1 час:

„Не видях сигнала за оставащи 10 минути до края, в противен случай щях да ускоря“, заяви рекордьорът пред събралите се около него журналисти. След това слезе от колелото и въпреки, че треньорът му сложи ръката си около него, тъй като си мислеше, че може краката да не го държат, се отдалечи от пистата без никакви затруднения.

„Аз не съм уморен, краката ми не ме болят, само малко ръцете.“ - каза Робер, след като беше навъртял 92 обиколки на пистата. „Развълнуван съм и дори се питам, дали всичко това е реално!“ - сподели още роденият през 1911 година Маршан. Попитан дали ще направи още 1 обиколка за снимки, той категорично отговори: „Не! Ще имате тази възможност следващият път. За сега ще изчакам да видя дали някой ще се опита да ме предизвика.“ - заяви столетникът с усмивка.

Все пак, годините са го направили по-бавен, тъй като преди 3 години, Робер отново постави рекорд, за хора над 100 години, но тогава успя да измине 26 километра и 927 метра.

Реално, до сега никой човек на 105 години не е опитвал да постави някакво време в колоезденето, така че в сряда Маршан постави пътеката, която да бъде следвана.

За сравнение, световният рекорд за едночасово каране на писта е 54 километра и 526 метра, поставен от шампиона от Тур дьо Франс и многократен олимпийски златен медалист, Брадли Уигинс.

Маршан е пенсиониран пожарникар, като в младите си години е ставал шампион по гимнастика и бокс, а през целия си живот не е спирал с тренировките и здравословните диети.

„През целия си живот съм спортувал, ядях много плодове и зеленчуци и пиех по малко кафе. Сега карам колело по 10-20 километра на ден, но не тренирам навън, а само в залата. Боя се, че мога да хвана грип.“ - завършва разказа си столетникът, който може да служи за пример на хората от нашето поколение.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпорт и туризъмПсихологияСоциални грижиХранене при...