Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Лека атлетика Хайле Гебреселасие – маратонско бягане

Хайле Гебреселасие – маратонско бягане

Хайле Гебреселасие – маратонско бягане - изображение

Хайле Гебреселасие е етиопски бегач на дълги разстояния, участващ както в пистовите състезания, така и в маратонските. Има две олимпийски титли на 10000 метра и 4 световни в същата дисциплина. Печели първото място на Берлинския маратон четири последователни пъти, а също има и три последователни победи от маратона в Дубай. В допълнение към това, той има четири световни титли на закрито и за 2001 година е шампион по полу-маратон.

Гебрселасие много пъти побеждава конкуренцията и не им оставя никакви шансове на дистанциите от 1500 метра до маратонското бягане, на писта, в зала, на шосе и в пресечена местност. Той чупи 61 рекорда на родината си Етиопия, вариращи от 800 метра до класическата дистанция за маратон от 42195 метра. Прави подобрение на 27 световни рекорда, като кара всички да го определят за един от най-великите бегачи в историята.

През септември 2008 година, когато Хайле е на 35 години, той печели наградата на Берлинския маратон с време 2:03:59, с което подобрява собственият си световен рекорд с 27 секунди, който бе поставен три години по-рано.

Хайле Гебреселасие е роден в Азела в семейство с десет деца. Живее във ферма и за да ходи до училище и да се връща на него му се налага да тича по 10 километра сутрин и вечер. Отличителната му поза при бягането идва от това, че в едната си ръка той винаги е държал учебниците си.

Хайле печели първото си международно признание през 1992 година, когато взема златните медали на 5000 и 10000 метра на младежкото световно първенство в Сеул и сребърен медал на крос – кънтри.

На следващата година, Гебреселасие взема първата си световна титла, като повтаря това постижение през 1995, 1997 и 1999 година. През 1994 година той записва първият си световен рекорд на 5000 метра с време 12:56:96 минути, което е с две секунди по-добро от предишното постижение на Саид Ауита. Следващата година идва ред и на световният рекорд на 10000 метра, който е подобрен с 9 секунди, а новото най-добро време е 26:43:53.

На Олимпиадата в Атланта, Гебреселасие взима първият си медал от състезанието на 10000 метра. През лятото на същата 1996 година той се състезава в Цюрих, но твърдата писта в Атланта му е причинила множество мехури по краката, което не му позволява да окаже съпротива на Даниел Комен. През 97-ма година двамата атлети се срещат отново, но Гебреселасие не оставя съмнение кой от тях е по-добрият. Тези бегачи на няколко пъти подобряват собствените си рекорди, но последната дума има етиопецът.

През 2000 година в Сидни, Хайле Гебреселасие отново се окичва със златото във всички дисциплини, в които участва.

В Атина той се опитва да стане първият бегач в историята, който печели златото от три различни олимпиади, но за негово съжаление завършва едва пети в коронната си дисциплина, като първи става сънародникът му Кенениса Бекеле, който записва нов световен рекорд. Най-доброто постижение на Гебреселасие на 5000 метра също е подобрено този бегач. По-опитният кениец обаче си има причина за слабите резултати, ахилесовото сухожилие на левият му крак е било възпалено и той не може да тренира три седмици. Дори е искал да се откаже от Олимпиадата, но под натиска на правителството на Етиопия той трябва да се състезава, но липсата на подготовка му коства медала.

В следващите години подобрява отново няколко рекорда, като в Дубай прави 02:05:29 в маратонското бягане, като сребърния медалист е доста зад него. След това печели и маратона в Берлин, като се опитва да подобри отново постижението си, но завършва с малко над минута по-бавно. Той обаче преминава контролата на 30 километра с време 01:27:49, което е новият световен рекорд. През септември 2008 сваля времето до 02:03:59 на маратона в Берлин.

Той обаче започва да усеща все повече болки в гърба и дори на маратона в Ню Йорк не успява да завърши заради проблемите си. Вижда се, че той не е в добро функционално състояние. След това печели още няколко състезания, но все повече се замисля за оттегляне от бягането.

Хайле Гебреселасие е ментор и посланик на G4S 14, програма за подкрепа на млади спортисти.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлИсторияСоциални грижиСнимкиХранене при...Спорт и туризъм