Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка 360бол

360бол

360бол - изображение

360бол е най-новият спорт с топка, като той е създаден едва през 2011 година и е предназначен за всички онези от вас, които са малко изморени от по-традиционните спортове като тенис и скуош. В него също се използва тенис ракета, като се играе кръгъл корт (от където идва и името на играта), в чийто център има разположен вдлъбнат диск, който е в основата на 360бол. Кортът няма отделни страни, а играчите се въртят на 360 градуса около този диск. Като цяло, този иновативен спорт силно наподобява тенис на маса, като може да се играе 1 на 1 или в отбори двама на двама. Създаден е в Южна Африка и целта е топката да се удари в диска по такъв начин, че тя да отскочи без противниковите играчи да успеят да я върнат в него.

В 360бол се позволява топката да бъде ударена 2 пъти от един и същ играч, като обикновено първият удар е за укротяване на отскочилата от диска топка, а вторият за насочването и обратно. При играта на двойки, ударите са 4 на отбор, като според правилника, единият съотборник при съприкосновението си подава гумената топка на другия, като той я изпраща в централния диск.

Сервизите се изпълняват от точно определени места, като това са четири кръга, съразмерно разположени във външната окръжност на корта. Всеки един от играчите трябва да застане в тези кръга, независимо дали изпълнява началният удар или не. Гумената топка задължително трябва да бъде изпратена в централния диск.

Съществуват 2 версии на 360бол, като разликата е в това, че при едната се играе на кръгъл корт ограден със стени, а в другата се играе на открит терен, в който има поставен вдлъбнат диск. В първият случай, стената може да се използва от играчите, като се оставя топката да рикошира от нея, за да стане по-лесна за отиграване. При играта на открито (на плажа, на трева и т.н.), този вариант за спасяване на топката не съществува и тя трябва да се догони, в противен случай се губи точка. Мачът продължава до спечелването на 21 точки от единият отбор.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни съвети