Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма L-цитрулин като спортна добавка

L-цитрулин като спортна добавка

L-цитрулин като спортна добавка - изображение

Една от хранителните добавки за спортисти, използвана с цел повишаване на енергията и възстановяването, се нарича L-цитрулин. Тази добавка по химичен състав е аминокиселина, която макар да не участва в изграждането на основни за тялото протеини, изпълнява важни функции свързани с обмяната на веществата. Името на тази аминокиселина идва от латинското citrullus, означаващо диня, от която е изолирана за първи път през 1930 г. В спорта тази добавка се използва често заедно L-аргинин, като допълва неговото действие и е вещество свързано с производството му в тялото.

Какво е ролята на L-цитрулина като спортна добавка?

L-цитрулинът е широко използвана спортна добавка, особено в бодибилдингът, приемана с цел увеличаване на производителността , ускоряване на възстановяването и подобряване на притока на кръв към мускулите.
В метаболизма L-цитрулинът играе важна роля в неутрализирането на токсичния за тялото амоняк и извеждането на отпадните продукти като урея и млечна киселина. Тези отпадни продукти се образуват при физическа активност и катаболизирането на белтъчините, като увеличават умората в мускулите и пречат на възстановяването им. 
Направените изследвания показват, че използването на Л-цитрулин в доза от около 6 грама на ден намалява мускулната умора, повишава производство на АТФ с 34% и концентрацията на фосфокреатина с 20% след тренировка. Това го прави мощно енергетично и възстановяващо средство, което значително може да подобри резултатите в културизма, силовия трибой и други силови спортове. Така L-цитрулинът дава възможност за по-интензивни тренировки и намаляване на времето за възстановяване. Също така L-цитрулинът може да се прилага успешно и в аеробни спортове като: лека атлетика, колоездене, плуване и други, с цел бързо възстановяване и профилактика на претренирането.

Потенциални ефекти от използването на L-цитрулин като спортна добавка

  • Подобрява издръжливостта и възстановяването
  • Подобрява кръвообращението и снабдяването на мускулите с кислород и хранителни вещества
  • Подпомага имунната система и увеличава енергийния потенциал на тялото
  • Помага за поддържането на положителен азотен баланс в организма
  • Участва в цикъла на уреята и детоксикира тялото от натрупаният амоняк и млечна киселина
  • Използва се от тялото за производството на L-аргинин

Приемане на L-цитрулин като хранителна добавка

Ефективната доза на L-цитрулин обикновено е около 6 грама на ден като добавката може да се прима на няколко дневни приема. Поради енергетичното и възстановяващо действие се приема и преди и след тренировка. Често присъства в комбинирани продукти заедно L-аргинин.

Странични ефекти от употребата на L-цитрулин като добавка

До сега, клиничните изпитвания не са показали никакви странични ефекти от употребата на цитрулин като хранителна добавка. Също така, няма и съобщения за спортисти, които да са имали здравословни проблеми при използването на цитрулин.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеИзследванияБотаникаСъставкиАлт. медицинаХранене при...ИсторияИнтервютаСнимкиПроизводителиОткрития