Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Алианц Арена

Алианц Арена

Алианц Арена - изображение

Алианц Арена е футболен стадион в Германия и по-точно в баварската столица Мюнхен. От началото на сезон 2005-06 на него играят домакинските си мачове Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860. Преди построяването му, тези отбори играеха на Олимпийския стадион от 1972 година. Алианц Арена е третият по големина стадион в Германия, след Сигнал Идуна Парк в Дортмунд и Олимпиащадион в Берлин. Името му идва от застрахователния концерн Алианц, който закупи правата му за 30 години. Въпреки това, името не може да се използва в официалните турнири на ФИФА и УЕФА, тъй като има политика, която забранява корпоративно спонсорство от фирми, които не са партньори на тези турнири. По време на Световното първенство през 2006 година, стадионът се е наричал ФИФА Световна купа – Стадион Мюнхен, а в мачовете от турнирите на УЕФА, името е Фусбал Арена Мюнхен. Прякорът на стадиона е "Schlauchboot" (бел. ред. немски – „надуваемата лодка“). Той е първият в света, който може да променя външният си вид, тъй като панелите на екстериора му са светещи.

Капацитет на Алианц Арена

След откриването на стадиона през 2005 година, той претърпява лека промяна, за да се увеличи капацитета му от 66000 на 69901 места. На първото ниво, седалките са 20000, на средното – 24000, а на най-горния етаж са 22000. Седалките на първия ред в ъглите не са пасивни, те могат да се разместват, като така се дава възможност за побиране на още 3120 зрители. На Алианц Арена има 2000 седалки обособени в бизнес сектор, 400 за пресата, 106 луксозни стаи, от където могат да наблюдават мачовете до 174 ВИП гости, както и 106 места за хора в неравностойно положение.

Покривът е върху всички седалки, но самият терен не е покрит, като при по-силен вятър и дъжд, някой от зрителите на долните места все пак може да се намокрят. През сезон 2012-13, капацитетът на стадиона нарасна до 71000 зрители за мачовете от вътрешното първенство и за Купата на Германия, а за мачовете от евротурнирите, той намалява до 68000.

В стадиона са поместени и двата фен магазина на отборите, играещи домакинските си мачове тук, като те са с огромни размери и са поместени по дължината на терена зад седалките. Също така има множество ресторанти и заведения за бързо хранене, както в самия стадион, така и около него. Съблекалните за играчите са 4 (по 1 за двата домакински отбора и по 1 за техните съперници), за треньорите са също толкова, а за съдиите са отделени 2 съблекални. Има две бани, всяка от които с размери 110 квадратни метра, 550 тоалетни и 190 екрана при трибуните и в останалите части на стадиона.

Изграждането на Алианц Арена започва през 2002 година, а официалното му откриване е на 30 май 2005. Проектиран е от архитектите Херцог и де Мьорон, като под трибуните и игрището се намира най-големят подземен паркинг в Европа. В покрива има вградени ролетни щори, които се отварят при нужда, за да осигурят защита от слънцето. Материалите, които са използвани за построяването са:

  • 120000 м3 за самия стадион

  • 85000 м3 за паркинга

  • 22000 тона за стомана за стадиона

  • 14000 тона за паркинга

Светлинен екстериор

Фасадата на Алианц Арена е изградена от 2874 панела, изработени от полимера етилен тетрафлуороетилен, като те са пълни със сух въздух, който е под налягане 0,038 хиперпаскала. Панелите изглеждат бели, когато се гледат отдалече, но реално са на малки дупчици и са обвити във фолио. Всеки един панел може да свети сам за себе си в бяла, червена или синя светлина. Целта е да се направят клубните цветове на домакинския отбор, който в момента играе на стадиона, а когато играе Бундестима, тогава цветът е неутралния бял. Фасадата има възможност за постоянно променящи се цветови схеми и движещи се светлини, но полицията в Мюнхен разрешават да се зададат само цветовете на отборите, без да мигат или да се движат, тъй като преди това са се получавали множество катастрофи на аутобан А9, който минава в близост, тъй като шофьорите често са се заглеждали по светлинното шоу.

Иновативната фасада на Алианц Арена е възприета и от няколко други новопостроени спортни съоръжения, като стадион МетЛайф в САЩ, който свети в синьо, когато играят Джайънтс, в зелено, при мач на Джетс и в червено, когато там се провежда концерт.

Разходите за осветлението на мюнхенският стадион са 75 евро на час, като той може да бъде забелязан през нощта дори от австрийските Алпи, от разстояние над 80 километра.  

Още по темата:

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл