Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни зали Боксов стадион Лумпини

Боксов стадион Лумпини

Боксов стадион Лумпини - изображение

Боксов стадион Лумпини е най-прочутата в света спортна зала за муай тай мачове в света, като тя се намира в Банкок, Тайланд. Съоръжението е построено през 1956 година, но през 2014 година бе съборено заради проблеми с носещата конструкция, която заплашваше зрителите. Така през същата година бе отворен новият Лумпини, а самият боксов стадион е символ на модерният муай тай. Боец, който е станал шампион тук веднага придобива статут на национален герой на Тайланд и за всеки състезател е огромна чест изобщо да участва в мачове на ринга на Лумпини.

Самите срещи се провеждат всеки четвъртък, петък и събота, като първите започват от 18:00 часа. Цените на билетите варират от 90 до 2000 тайландски бата (приблизително от 4,50 до 100 лева (за някои от по-големите турнири)).

Последните мачове на старият Лумпини се проведоха на 8 февруари 2014 година, а първите на новият бяха на 11 февруари 2014 година, въпреки че официалното му откриване бе на 28-ми същият месец. Не се учудвайте в близките дати, няма грешка, просто новото съоръжение не е строено на мястото на старото. Старият Лумпини бе на улица „Рама ІV“, докато новият е на улица „Рам Интра“. Новия храм на муай тай бокса събира 9500 зрители.

История

Генерал Прапа Ярусатиен е човекът, благодарение на който е изграден стадион Лумпини, вторият национален стадион на Тайланд, след Раджадамнерн. Откриването на залата е на 8 декември 1956 година. Тя е под ръководството на тайландската армия и всички приходи от мачовете отиват за подпомагане на различните нейни раздели.

По настоящем, 11 промоутъра има правото да представят своите бойци на Лумпини, а правилата на мачовете са единтични като тези в Раджадамнерн – бойците не трябва да са по-леки от 45,4 килограма и да са над 15-годишна възраст. Разликата между двамата състезатели не може да бъде повече от 2,3 килограма, а на жените не само че е забранено да се бият на стадион Лумпини, но и не им е позволено изобщо да се качват на ринга.

Един от най-известните шампиони на тази легендарна зала е Дизелной Чор Данасукарн, който държеше титлата в леката категория в началото на 80-те години на миналия век в продължение на 4 години, но в крайна сметка бе принуден да се пенсионира, тъй като не останаха бойци в неговата категория, които да не бе побеждавал, а и малкото от по-младите, които тепърва влизаха в тази категория просто нямаха смелостта да се изправят срещу него.

Ето и някои от най-големите звезди на муай тая, които са ставали шампиони на боксов стадион Лумпини:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл