Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Амстердам Арена

Амстердам Арена

Амстердам Арена - изображение

Амстердам Арена е най-големият стадион в Холандия, като е построен през периода 1993-96 година, а стойността му е 140 милиона евро. Официалното му откриване е на 14 август, като от тогава се използва за футболни и ръгби мачове, концерти и други спортни събития като мачове по кикбокс (това е един от най-популярните спортове в „страната на лалетата“). Стадионът разполага с подвижен покрив и е с капацитет от 53 052 места. По време на концерти или други събития, където сцената е в средата на терена, местата се увеличават до 68 000.

Амстердам Арена е дом на холандският футболен гранд Аякс още от създаването си, като това бе един от стадионите, на които се играха мачовете от Евро 2000.

Тук са се провеждали и концертите на Селин Дион, Майкъл Джексън, Ролинг Стоунс, Мадона и други световни звезди, като всяка година Амстердам Арена е сцена на уникални събития от света на музиката и танцовите изкуства, наред със спортните прояви.

История на стадиона

През 1990 година се възобновяват плановете за създаване на стадион в Амстердам, които преди това са били изоставени заради загубената битка с Барселона за Летните олимпийски игри през 1986 година. По това време Аякс вече има нужда от по-голям стадион, тъй като стария му Де Меер не е с достатъчен за нуждите на отбора капацитет.

През 1992 година управата на Амстердам одобрява плановете за изграждане на стадион с трансфериум (място, от където хората могат да се прехвърлят от автомобилите си в различните видове градски транспорт). 180 000 души са били на откриването на Амстердам Арена, чиято лента прерязва кралицата на Холандия, Беатрикс.

Още информация

  • Капацитетът на трансфериума е 500 автомобила в самия него, а навън има допълнителни 12000 места.

  • Амстердам Арена е оценен с 5 звезди по критериите на УЕФА, като един от двата стадиона в Холандия с такава оценка. Другият е на Фейенорд в Ротердам.

  • Разходите по изграждането му са 140 милиона евро

  • Архитект на съоръжението е холандецът Роб Шуурман

  • Музеят на Аякс се намира в Амстердам Арена и показва купите, екипите и всички важни документи от над 100-годишната история на клуба

  • Най-близката жп гара е Бийлмер Арена Амстердам.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл