Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Други спортове Сумисти Асашорю – сумо

Асашорю – сумо

Асашорю – сумо - изображение

Асашорю Акинори (роден на 27 септември 1980 година под името Долгорсюренгийн Дагвадорж) е бивш сумист от Монголия. Той е 68-мият йокодзуна в историята на традиционният японски спорт и е първият монголец с най-високото звание в сумото (получава го през 2003 година. Асашорю е най-великият сред великите шампиони в историята. През 2005 година, той става единственият, който успява да спечели всички 6 официални турнири (хонбашо) през годината. През своята кариера, печели 25 шампионски трофея от турнирите включени в топ-нивото, с което се нарежда на четвъртото място по този показател.

Между 2004 и 2007 година е едноличен йокодзуна, но много често той бе критикуван от японските медии и от Сумо Асоциацията, тъй като той не се съобразява със стандартите и начина на държание, които се очакват от носителя на такъв висок ранг. Той е и първият йокодзуна в историята, който не е допуснат до турнир през август 2007 година, тъй като участва в благотворителен футболен мач в родината си, докато в същото време не участва в голям турнир, организиран от императора на Япония, заявявайки че е контузен.

Приключва кариерата си след нов скандал, като се твърди, че той е нападнал човек пред нощен клуб в Тосио.

Кариера

Асашорю произхожда от семейство с много опит в монголската борба, като заедно с баща си и с двамата си големи братя са постигнали много големи успехи в този спорт. Също така тренира и джудо в Монголия. Отива в Япония по програма за обмен на студенти в префектурата Кочи и започва да тренира сумо в местният клуб.

Там е видян от бившият одзеки Асашио и привлечен в школата Уакамацу (сега Такасаго). Именно той му дава името Асашорю, което означава „Сутрешен син дракон“. Аса е префиксът на всички сумисти от отбора Уакамацу. Прави професионалният си дебют през януари 1999 година. По това време, в топ дивизията има двама други монголци – Кьокушюдзан и Кьокутенхо, които са и звезди в своята родина, но много бързо Асашорю ги изпреварва и двамата. Той постига елитният статут секитори през септември 2000 година. Така печели промоция в дивизия джюрьо, а само два турнира по-късно, вече е в топ дивизията макуучи. През 2001 година се изкачва до ранг комусуби и печели първата си награда Саншо, за своето изключително представяне.

От дебютът му през 1999 година, едва 23 турнира са необходими на Асашорю Акинори, за да спечели първата си титла, което е рекорд за сумото. През 2002 година той вече е постигнал вторият най-висок ранг в сумото – одзеки. Печели два поредни турнира и скоро след това е издигнат в най-високият ранг – Велик шампион или йокодзуна. Неговата промоция съвпадна с пенсионирането на измъчваният от контузии Таканохана – последният роден в Япония йокодзуна.

Първият турнир като йокодзуна е доста разочароващ за Асашорю, като той записва 10 победи и 5 загуби (предвид предишните му представяния с по 14 победи и 1 загуба или 13 победи и 2 загуби). След това обаче той печели следващите 23 турнира, в които участва. Добавени към неговите 2 титли като одзеки, той има спечелени 25 титли от топ дивизията. Това го поставя на четвърто място за всички времена, след Хакухо, Таихо и Чийонофуджи. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт